Kultúra

Morricone és Björk az idei Polar díjasok

A díjjal egymillió svéd korona (mintegy 30 millió forint) is jár nekik.

A Polar díj Svédország legrangosabb zenei elismerése, amelyet általában megosztva kap egy klasszikus és egy popzenész. A díjat Stig Andersson, az ABBA egykori menedzsere alapította 1989-ben.

Az izlandi énekesnő, Björk csodálatos hangjára első szólólemeze, az 1993-ban megjelent Debut kapcsán figyelt fel a világ. Azóta még öt saját albumot adott ki és készített filmzenéket is. 2000-ben a cannes-i fesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat kapta Lars von Trier Táncos a sötétben című filmjében nyújtott alakításáért.

“Mély személyes zenéjével és szövegeivel, egyedi hangjával Björk fiatal kora ellenére kitörölhetetlen nyomot hagyott a popzenén és a modern kultúrán” – szerepel a bizottság közleményében.

A 71 éves olasz zeneszerző, Ennio Morricone több mint négyszáz – elsősorban western – film zenéjét szerezte, köztük olyanokét, mint a Volt egyszer egy vadnyugat vagy A jó, a rossz és a csúf. Az Oscar-díjas komponista, karmester a hivatalos indoklás szerint “egy teljesen újfajta zenét épített fel, amely immár fél évszázad filmzenei termésére, emellett számos pop-, rock- és klasszikus zenészre volt hatással”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik