Kultúra

Itt a budapesti mini-Hollywood

17 milliárdos befektetéssel épült meg az új európai szuperstúdió Rákospalotán. A stúdió ezreknek jelenthet megélhetést.

Az amerikai Raleigh Studios és az Origo Film Group mintegy 17 milliárd forintos beruházással, ebből 178 millió forint állami támogatással Európa egyik legnagyobb filmgyártó komplexumát építette fel Budapest XV. kerületében.

A beruházási költségek 85 százalékát a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nem támogatott hitellel finanszírozta. A stúdió közel 40 ezer négyzetméteren körülbelül 100 állandó – és filmforgatások idején akár több ezer átmeneti – munkahelyet teremt majd – hangsúlyozta Michael Moore, az amerikai Raleigh Studios elnöke.

Az amerikai befektetők szerint Magyarországon kedvezőek a filmgyártás adóztatási feltételei, a magyar főváros és környéke látványos helyszíni adottságokkal rendelkezik, a kínálat filmgyártási szakemberekből pedig megfelelő.

A stúdiókomplexum – amely a XV. kerület legnagyobb adófizetője lesz – játék- és reklámfilmek, valamint televíziós alkotások előkészítésére, forgatására és utómunkáira is produkciós szolgáltatást nyújt, továbbá filmes oktatási tevékenységet is folytat majd. A Raleigh Studios szerződött partnerei körülbelül 6 millió dollár értékű berendezést, egyebek között világitástechnikai eszközöket hoztak a területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik