Kultúra

Churchill-anyagokat árverez el a Christie’s

Winston Churchill dokumentumaiból összeállt, páratlanul fontos gyűjteményt bocsát kalapács alá három részletben a Christie's árverési ház.

Az egykori brit kormányfő határidőnaplóit, leveleit, könyveit, fotóit és más dokumentumait harminc éven át gyűjtötte Malcolm S. Forbes jr., a Forbes magazin alapítójának egyik utódja. Az aukciósház három árverésen értékesíti a ritkaságokat: június 2-án Londonban, december 3-án New Yorkban, majd jövő év nyarán ismét Londonban.

A június 2-i aukción mintegy 150 árverési tárgy kerül kalapács alá, köztük Churchill egy szivarja. Az egyes tételek becsült értéke ezer fonttól 120 ezer fontig (320 ezer-38 millió forint) terjed. 80-120 ezer fontra (25-38 millió forint) taksálták például Churchill második világháború alatti, titkárai által vezetett határidőnaplóját. Ebbe jegyezték találkozóit Franklin Roosevelt amerikai elnökkel, Charles de Gaulle francia elnökkel és Sztálinnal. A bejegyzésekből kiderül, hogy keddenként a királlyal tanácskozott, és bár kezdetben az esti órákban tartották a megbeszélést, később rendszeres heti ebéd lett belőle.

Árverésre kerül az a levél is, amelyet még fiatal katonaként írt a Szudánban lezajlott omdurmani csatáról. Az 1898. szeptember 16-án kelt írásban részletesen beszámolt a küzdelemről. Mint megjegyezte: az ellenséggel szemben állva “élete legveszélyesebb két percét élte át”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik