Kultúra

Sztrájkolnak Domingo kollegái

Elmaradhat a mai előadás a milanói Scalában.

Lapértesülések szerint elmarad a ma esti Simon Boccanegra előadás a világ egyik leghíresebb operaházában, a milánói Scalában a Verdi-opera bariton-címszerepében Placido Domingóval, mert a zenés színház dolgozóit tömörítő szakszervezetek nemhivatalos sztrájk meghirdetésével tiltakoznak az operaházakat bércsökkentéssel fenyegető megszorítások ellen.

A tervezett sztrájk miatt állítólag elmarad Wagner A Rajna kincse című operájának május 13-ra tervezett premierje is. A rangos operaműhely alkalmazottai nem először folyamodnak a sztrájk eszközéhez: volt, amikor az operaház kórustagjai éhségsztrájkoltak igazságosabb béreket követelve, máskor a táncosok tüntettek nagyobb öltözőkért.

2007 decemberében hatalmas feltűnést keltve nem szmokingban, hanem farmeröltözékben és gyászszalagokkal a karjukon vonultak be a zenekari árokba a Scala évadnyitó előadásának zenészei. Igaz, akkor az igazgatóságnak a közel ezer dolgozó között szétosztott többmillió euróval az utolsó pillanatban sikerült megmentenie a produkciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik