Kultúra

Egy évig zárva tart Prága fő látványossága

Felújítás miatt nem látogatható hétfőtől az Aranyművesek utcája.

Az ottani szuvenírárusok egy éven át csekélyebb bevételre számíthatnak, ráadásul a felújított utcában jelentősen megnövelik majd a kiállítások területét, így a kereskedőknek csak mintegy kétharmada térhet vissza a helyére.

A munkálatok a tervek szerint mintegy 40 millió koronába (400 millió forintba) kerülnek, miközben a Hradzsin (vagyis a prágai várnegyed) is komoly bevételektől esik el. Kárpótlásul a turisták előtt megnyílik a Rozmberg-palota, amely eddig évente csak egy-két alkalommal volt látogatható.

A nagyrészt a 16. századból származó kéttucatnyi házacska, amely fecskefészekként tapad az ősi Hradzsin várfalához, a valóságban nem szilárd talajra, hanem a Szarvas-árok szélére kihordott törmelékre, szemétre épült, így geológiai szempontból eléggé ingatag.

Az Arany utcácska felújításának híre a régészek körében örömet váltott ki: “Az Arany utcácska felújításakor lehetőséget kaphatunk arra, hogy megismerjük, hogyan élt egykoron az alsó réteg, az egyszerű nép, a szolgálók és a várfalakat védő lövészek” – jelentette ki Jan Frolík régész, aki a feltárást fogja felügyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik