Kultúra

Újra nyitva a gödöllői kastély kertje

Szombattól eredeti pompájában csodálhatják meg az érdeklődők a Gödöllői Grassalkovich Kastély kertjét.

Május 1-jén adják át ugyanis az angol tájképi romantikus-klasszicista stílusban felújított parkot, így ugyanaz a látvány tárul a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett – mondta a Független Hírügynökségnek Révész T. Mihály igazgató.

Erzsébet királyné imádta az ibolyát, a jácintot, de még számos más kedvenc virága volt. Egyik kedvelt tartózkodási helyén, a Gödöllői Kastélyban hamarosan ugyanolyan állapotban nézhetik meg a vendéget a parkot, mint amilyen az a 19. században volt.

Az elmúlt száz évben alig fordítottak pénzt és időt a kert gondozására, most azonban angol tájképi romantikus-klasszicista stílusban újították fel. Murvás útburkolatot kap, így hintókkal is lehet majd kocsikázni ott.

Az egész kert 26 hektáros, a mostani felújítás 52 ezer négyzetmétert érint. A 19. században az volt a divat, hogy úgy ültették be a kerteket, hogy szinte egész évben virágozzon. Ilyen lesz a kert mostantól, bármelyik hónapban is látogatnak el oda az érdeklődők, színes, virágos lesz majd.

A felújítási munkát tavaly július közepén indultak a Gödöllői Grassalkovich Kastélyban. A kertet május 1-jén, az épületet június 1-jén adják át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik