Kultúra

József Attila-díjas író az új parlamentben

Az LMP színeiben a parlamentbe kerülő Kukorelly Endre íróval az fn.hu készített interjút.

Néha felriad hajnalban, hogy mibe is vágott bele, és kell-e ez neki, de Kukorelly Endre elszántsága azért töretlen. “Nem tehetem meg, hogy lemondjak, emellett pedig érdekel is ez az egész.”

“Én mindent a kultúrán keresztül nézek, és azt szeretném, ha az emberekben tudatosulna, hogy minden kultúra”, véli Kukorelly. “Az én konkrét érdekem az, hogy az elitkultúra, avagy a magaskultúra ne csak egy bizonyos réteg dolga legyen.”

Hogy miképpen keveredett a politikai pálya felé, Kukorelly így emlékezett vissza: “Eleinte tényleg csak tolni akartam az LMP szekerét, de abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy ilyen helyzetbe kerültem, arra gondoltam: lássuk, mit lehet itt tenni.”

Az 59 éves író arra a kérdésre, hogy mi történik ezután irodalmi tevékenységével, így válaszolt: “Nekem már csak írói ambícióim vannak. Engem már csak az irodalom érdekel. A politika és a közügyek elintézése persze nagyon foglalkoztatnak, de soha nem ez jelenti a főcsapást.”

“Kétségtelen, hogy mindig is nagyon érdekelt és bosszantott, hogy ilyen a közállapot, a közhangulat. A véleményem viszont az, hogy nemcsak nyafogni kell, és ilyen jellegű publicisztikákat írni, hanem esetleg lehet valamit tenni is.”, teszi hozzá Kukorelly.

Az interjú teljes szövege az alábbi linken olvasható:
Kukorelly: Úristen, jó ez nekem? (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik