Kultúra

Az Európai Bizottság magyar újságírót díjazott

A Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának díját kapta Balla István, az Fn.hu újságírója.

Az EU 27 tagállamában lebonyolított „A sokszínűségért, a diszkrimináció ellen” nevű kampánnyal a szevezők elsődleges célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a diszkriminációra, és elősegítsék az ennek leküzdésére szánt jogszabályokat.

– Volt egy sorozatunk a sikeres roma életutakról az Fn.hu-n. Beneveztem a „Mit látnak Budapestből a cigány gyerekek?” című riportommal, és megnyertem a nemzeti díjat, amit novemberben vehettem át – mondta el Balla István.

Ezután mind a 27 EU-tagország díjazottja mérkőzött meg. Ebben a versenyben Kathrin Löther, a Süddeutsche Zeitung munkatársa nyert a súlyosan fogyatékosok szerelmi és szexuális életéről. A második helyezett Balla István – roma gyerekekről szóló – cikke lett.

A díjat Horváth József, az Európai Újságírók szövetségének alelnöke, a nemzetközi zsűri tagja, valamint Vivien Reding, az Európai Bizottság alelnöke adta át.

Az Európai Unió a világ egyik leggazdagabb térsége, de ennek ellenére lakóinak 17%-a nem rendelkezik az alapvető szükségletek kielégítéséhez szükséges forrásokkal. A szegénység és a társadalmi kirekesztés felszámolására nincs csodafegyver. Ezért lett 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve.

Balla István első diplomáját az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán szerezte meg matematika-fizika szakon, 1998-ban pedig az ELTE-n újságíró és szociológus diplomát kapott. 1995 óta foglalkozik újságírással. 2002 – 2005-ig az AURA című oktatási magazin főszerkesztője, 2005-től a FigyelőNet újságírója, majd 2006-tól a FigyelőNet Magazin rovatának a vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik