Kultúra

Nem szabad dicsérni Polanski új filmjét?

A nemi erőszaktétel miatt a szakírók egy része nem meri dicsérni az új Polanski filmet, ami alaposan megosztja a közvéleményt.

A rendező az utóbbi időben nem filmes teljesítményével, sokkal inkább az évtizedekkel korábban elkövetett nemi erőszak miatt került reflektorfénybe. A filmszakma egy része most nem tudja eldönteni, hogy szabad-e díjazniuk valakit, aki a múltban ilyesmit követett el. Már a 2009-es berlini filmfesztiválon is ügy lett abból, hogy a zsűri végül Polanskit jutalmazta az Ezüst Medve fődíjjal. Sokan egyszerűen úgy értékelték, hogy a filmszakma ily módon fejezi ki szolidaritását a rendezővel.

Pedig Polanski legújabb filmje, a Szellemíró (The Ghost Writer) jól sikerült. A kritikusok külön kiemelik a rendező színészvezetési munkáját, hiszen közepesnek tartott színészeket, mint Pierce Brosnan, vagy Kim Catrall, aki a Szex és New York című sorozatban Samanthát alakítja, új oldalról mutat be. A kritikusok mégsem merik egyöntetűen dicsérni az alkotást, vannak olyanok, akik attól tartanak, hogy az elismerést a rendezővel való összejátszásnak tekintik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik