Kultúra

Holland film nyerte a fődíjat a Titanicon

A bőrön is áthatol című holland filmdráma kapta a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál tízezer euró értékű fődíját. A díjátadóra szombaton este került sor.

A legtöbb nemzetközi játékfilmet felvonultató hazai seregszemle, a Titanic ötödik éve működik versenyfesztiválként, amelyen az idén kilenc alkotás versengett az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott Hullámtörők-díjért. A filmeket elbíráló háromtagú zsűri elnöke Nick James, a Sight and Sound magazin főszerkesztője volt, további két tagja pedig Tiina Lokk, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter filmrendező.

Esther Rots, a díjnyertes alkotás rendezője nagyjátékfilmes bemutatkozásában azt elemezte, hogyan próbál talpra állni egy fiatal nő, miután amszterdami lakásában erőszakos támadás érte.

A közönség az idei filmmustra legnépszerűbb produkciójának A fantasztikus Róka úr című animációs filmet szavazta meg, amely Roald Dahl meséje nyomán Wes Anderson rendezésében került a filmvászonra, az Országos Diákzsűri díját pedig az Elly története című iráni film a nyerte el.

A legsikeresebb film címet két alkotás, a Vörös Kápolna című dán dokumentumfilm, valamint a Metropia című svéd animációs utópia kapta.

A vetítéssorozaton összesen 25 ország 61 alkotása szerepelt.

Ajánlott cikk:
Megvan a Titanic nyertese (FN.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik