Kultúra

Meghalt Popper Péter pszichológus

Az ország egyik legismertebb pszichológusát hosszú betegség után, 76 éves korában érte a halál.

Hosszú betegség után elhunyt Popper Péter pszichológus, aki népszerűségét televízió- és rádióműsorok egész sorának, valamint a leggyakoribb lélektani problémákat közérhetően tálaló újságcikkeinek és könyveinek köszönhette.

Popper Péter 1933. november 19-én született Budapesten, tanulmányait az ELTE-n és a moszkvai Lenin Intézetben folytatta. 1969-ben a pszichológia tudományok kandidátusa lett, 1980-ban docensnek, 1984-ben pedig egyetemi tanárnak nevezték ki, és megbízták a SOTE orvospszichológiai oktatási csoportjának vezetésével. Több külföldi és hazai felsőoktatási intézményben volt vendégprofesszor, emellett pedig több tudományos tisztséget is betöltött. Szerkesztője volt például a Magyar Pszichológiai Szemle című folyóiratnak és tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Bizottságának is.

A miniszterelnök részvétét fejezte ki Popper Péter családjának. Bajnai Gordon szerint “Popper Péter nemcsak íróként, hanem pszichológusként és pszichoterapeutaként is népszerű volt Magyarországon. Milliókat tanított arra, hogy mit jelent felnőttként viselkedni, felelősséget vállalni tetteinkért”.

Az oktatási és kulturális miniszter megnyugvást kívánt a gyászolóknak ebben a nehéz időszakban. Emlékeztetett rá, hogy hazánk egyik legmeghatározóbb és legnépszerűbb pszichológusa, írója, vallástudósa volt. “Mindannyiunk nevében köszönjük azt az időt, amit Popper Péter nekünk, magyaroknak adott” – fogalmazott Hiller István.

Az MSZP megrendülten értesült Popper Péter haláláról. Lendvai Ildikó pártelnök közleményben tudatta, hogy a szocialisták nemcsak a jeles szakembert, hanem a véleményét nem titkoló, az ország sorsáért felelősséget érző közéleti személyiséget, a feltétlen demokratát, a szolidaritás, az emberi méltóság és szabadság ügyének elkötelezett képviselőjét is tisztelték Popper Péterben.

Ajánlott cikk:
Meghalt Popper Péter (FN.hu)
Mindig jött egy erős ember – interjú Popper Péterel (FN.hu)
Elhunyt Popper Péter (nlc.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik