Kultúra

Korniss Péter fotókiállítása New Yorkban

Korniss Péter fotóművésznek a hagyományos paraszti életet és kultúrát megörökítő képeiből nyílt tárlat a New York-i Magyar Kulturális Intézetben csütörtökön.

A New York-i közönség 40 fekete-fehér fotón keresztül Magyarország és Erdély vidékét, letűnt korok mindennapjait ismerheti meg.

A két hónapig nyitva tartó Kötődés című kiállítást abból az alkalomból rendezték, hogy Korniss Péter hasonló címmel a Helikon kiadónál megjelent albuma most angolul is megjelent Attachment 1967-2008 címmel a Fresco Fine Art kiadó gondozásában.

Az 1937-ben Kolozsváron született, Kossuth-díjas művész képei két történelmi korszakot ábrázolnak: egyrészt a mintegy 40 évvel ezelőtti állapotokra, másrészt a rendszerváltás utáni időszakra fókuszálnak. Helyszínül hol lenyűgöző, nagy területeket, hol a szereplők saját otthonát, munkakörnyezetét választotta.

Korniss művészi érzékkel ragadja meg azokat a pillanatokat, amikor a távoli világok szimbólumai a paraszti otthonokba érkeznek.

A fotóművésznek az utóbbi években olyan magazinokban jelentek meg fotói, mint a National Geographic, a Geo Magazine, a Fortune, a Time és a Forbes. Az 1999-ben Kossuth-díjjal, 2004-ben Pulitzer Emlékdíjjal kitüntetett művész alkotásait eddig 16 országban mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik