Kultúra

Stúdióminőségben letölthetők klasszikus zene

Hamarosan a hagyományos CD-lemezekénél is jobb minőségben lesznek letölthetők a Londoni Filharmonikus Zenekar koncertfelvételei.

A zenekar bejelentése szerint az új fájlokat a szabadon használható FLAC (Free Lossless Audio Codec) veszteségmentes zenei formátumba mentik, és ezzel az értékes koncertfelvételek – az MP3 formátumhoz képest lényegesen jobb – az eredeti “mesterszalag” minőségével azonos minőségben lesznek hallgathatók – adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása.

Az FLAC akár 24 bites pontossággal képes tárolni a zenei információkat, ellentétben a hagyományos digitális hanglemezekkel (CD), amelyek többsége a rosszabb, legfeljebb 16 bites mintavételezést használja.

Az MP3 elsősorban a kis tárhelyigény és a könnyű hordozhatóság miatt vált népszerűvé, a merevlemezek és memóriakártyák kapacitásának növekedésével ez azonban ma már kevésbé fontos szempont.

A Londoni Filharmonikus Zenekar felvételei a Bowers & Wilkins brit hangfalgyártó hifirajongóknak szánt zeneletöltő oldalán érhetők el. A 2008-óta működő szolgáltatásra a féléves előfizetés 23,95 fontba (7212 forintba), az éves pedig 33,95 fontba (10.223 forintba) kerül. Ezért az összegért havi két album tölthető le, azaz albumonként – az iTunes zenei áruházhoz viszonyítva is jóval kevesebbet – mindössze 426 forintot kérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik