Kultúra

Megemlékezés József Attila szülőházánál

József Attila ma is a legidézettebb költők közé tartozik, akinek kortársai tovább írják életművét - mondta Rigó Béla költő, műfordító

A Gát utcai József Attila-emlékhelyen elmondott ünnepi beszédében a József Attila Társaság vezetőségi tagja az országgyűlési választásokra utalva emlékeztetett: a költő egész életében “kampányolt: szóval, tettekkel, vitacikkekben és versekkel”, de nem pártok, hanem eszmények mellett. Ezt bizonyítja, hogy az egyetlen párt, amelybe József Attila belépett, ki is zárta őt – tette hozzá.

Rigó Béla felidézte, József Attila örökségét a rendszerváltáskor “politikailag”, majd egy évtizeddel később a posztmodern jegyében szerették volna leváltani, de nem tudtak mit kezdeni vele: változatlanul ő az legidézettebb magyar költő. “Ettől függetlenül nehezebb volt az UNESCO-t rávenni, ismerjék el magukénak a József Attila-évet, mint valami hasonlót itthon elérni” – utalt a 2005-ben megtartott emlékév nehézségeire a JAT vezetőségi tagja.

Rigó Béla szerint azonban az ünnep lényege abban áll, mit üzen József Attila. Mint hozzátette, a költő életművéből számos ma is politikai aktualitással bízott idézetet lehet kiemelni (“Még nem volt olyan disznó, ki elájult, mikor meglátta a moslékos vályút” – említette a példák között), ezeket azonban nem érdemes “politikai Mórickaként” félremagyarázni.

József Attila életművének fontos kérdése volt a szabadság és rend problémája, és ez még ma is “gumicsont” Magyarországon – vélekedett Rigó Béla. Mint azonban megjegyezte, a költő fel is oldotta a dilemmát: “Jöjj el szabadság, te szülj nekem rendet” – idézett a Levegőt! című költeményből. A JAT vezetőségi tagja szerint József Attila életművét a mai alkotók is tovább írják, számos költő az ő valamely verséből kiindulva tudja legjobban megfogalmazni saját gondolatait.

A megemlékezés során József Attila szülőházának falán koszorút helyezett el a JAT, a Magyar Írószövetség, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Ferencvárosi Művelődési Központ; a IX. kerület polgármestere, Gegesy Ferenc délelőtt látogatott az emlékhelyre.

A koszorúzás után a Gát utcai épületben folytatódott Galkó Balázs nagyszabású vállalkozása: a színművész 10 órakor kezdte József Attila összes versének felolvasását az udvaron kialakított “szavalófülkében”. A Márta István zenei kíséretével folyó maratoni szavalás várhatóan éjfélkor ér véget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik