Foci

Megtöri-e Messi a Mourinho-átkot?

A Barcelona argentin zsenije nyolcszor futott össze a portugál aktuális csapatával, gólt azonban még nem szerzett.

Szombaton a Santiago Bernabeu Stadionban a Real Madrid a Barcelonát fogadja, azaz elérkeztünk a szezon második El Clásicójához. A világ egyik legjobban várt sporteseményét számos kérdés előzi meg: visszavágnak-e a blancók a novemberi 5-0-s zakóért; befoghatják-e a fővárosiak az ősi riválist a tabella élén (nyolc pont Pep Guardiola legénységének fórja), vagy végképp eldől a spanyol bajnokság sorsa; mikor lő gólt Lionel Messi José Mourinho csapatának?

Lionel Messit és José Mourinhót mindössze két hónap választotta el a közös munkától, ugyanis amikor a 13 éves tehetség megérkezett Barcelonába, a tréner addigra már otthagyta a katalánok szakmai stábját. Három év múlva keresztezték egymás útját, Messi épp egy Porto elleni barátságos mérkőzésen debütált a felnőtt csapatban, a gránátvörös-kékek 2-0-ra kikaptak.

Az első hivatalos randevúra 2006. február 22-én került sor, amikor a Barca Londonba látogatott a Chelsea otthonába és nyert 2-1-re a nyolcaddöntő első felvonásán, ám az argentin hiába vette célba többször is a kaput, nem tudta mattolni Petr Cechet, pedig összességében a találkozó legjobbja volt. A két héttel később esedékes visszavágón már a 25. percben el kellett hagynia a pályát, ugyanis megsérült, ki is hagyta az idény további részét.

A következő szezonban már a csoportkör során összehozta a két együttest a sors, az odavágót az angolok nyerték 1-0-ra – Messi több ziccert is elrontott –, a visszavágón pedig a dél-amerikai szintén háttérbe szorult, leginkább Drogba fantasztikus, utolsó percben szerzett egyenlítő góljáról maradt emlékezetes a 2-2-es döntetlennel záruló összecsapás.

Az újabb találkára majdnem három évet kellett várni, a BL csoportkörében az Inter José Mourinho irányítása alatt fogadta a katalánokat, Milánóban egy feledhető 0-0 lett az eredmény, míg a visszavágón a Barca nyert 2-0-ra, Messi azonban betegség miatt nem lépett pályára.

A két gárda aztán az elődöntőben is összefutott egymással, az olaszok hazai pályán 3-1-re nyertek, a visszavágón pedig csak Piqué talált be, Messi ismét gól nélkül maradt, a Barcelona ráadásul búcsúzott a sorozattól, melyet később az Inter nyert meg a Bayern München legyőzése után.

Legutóbb 2010. november 29-én csapott össze egymással Messi és Mourinho, a szezon első El Clásicóján – még négy vár ránk, ráadásul gyors egymásutánban, a bajnokság mellett a Spanyol Kupa döntőjében és a bajnokok Ligája elődöntőjében is megmérkőznek a felek – a Barca egy megválaszolatlan ötöst gurított az ősi riválisnak, ugyanakkor a góllövők közé ezúttal sem iratkozott fel az argentin, pedig már a negyedik percben kapufáig jutott.

Nem tudni, mikor töri meg Messi ezt az érdekes gólcsendet, a lehetősége azonban megvan rá az elkövetkező négy rangadón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik