Foci

A legjobb nyolc között a Real Madrid

A királyi gárda megérdemelten nyert a Lyon ellen, így hét év után újra negyeddöntős. Továbbjutott a Chelsea is.

José Mourinho csapata a nyolcaddöntő első felvonásán Lyonban bár vezetett, végül csak 1-1-es döntetlenre volt képes. Ez az eredmény mindkét csapatnak nyitva hagyta a kaput a legjobb nyolc közé kerülésre, nem véletlenül nyilatkozta Karim Benzema, hogy a pályán háborúra számít, de ellenfelük megriad majd, ha rájuk kényszerítik akaratukat. A Real francia csatára mellett a hazaiaknál kezdőként lépett pályára Cristiano Ronaldo is, akinek korábban egy kisebb sérülés miatt volt kérdéses a játéka.

Benzema ígéretének megfelelően bekezdett a Real, már a 4. percben kialakították az első komolyabbnak mondható helyzetet, Marcelo lövését azonban hárította Lloris kapus. Mourinho csapata azonban nem tudta fokozni a nyomást, a Lyon kiszabadulhatott kapuja előteréből.

A 17. percben egy szabadrúgás után Ronaldo fejelhetett jó helyzetből, de nem sikerült megfelelően helyeznie a próbálkozást. A másik oldalon Casillasnak akadt dolga, Delgado lapos lövését kellett kiütnie.

Újra aktivizálta magát Ronaldo, a 27. percben befelé cselezett, a léc alá tartó lövését bravúrral védte a vendégek hálóőre. Pörgős meccs volt, és nem hiányoztak a kemény belépők sem, előbb Di Maria, majd a másik oldalon Delgado került a földre egy-egy ilyen után.

A Madrid többet próbálkozott a gólszerzéssel, ami a 37. percben eredménnyel is járt: Marcelo kényszerítőzött Ronaldóval, Cris mellett elhúzott, majd gyönyörű visszacsellel fektette el az utolsó útjában álló francia védőt. Lövése nem sikerült a legjobban, de Lloris így is csak belekapni tudott a labdába, ami aztán a hálóban kötött ki.

Könnyedén duplázhatott volna a Real, előbb Benzema közeli lövését hárította bravúrral a Lyon hálóőre, majd a támadó gólt is fejelt, de azt les miatt – jogosan – nem adták meg. 1-0-val vonultak pihenni a csapatok.

A második félidőben is folytatódott a hazai fölény, a spanyol bajnoki második helyezett közel állt a második gól megszerzéséhez. Főleg Benzema volt aktív, aki az első mérkőzésen beállása után rögtön gólt szerzett volt csapata ellen.

A madridiak végül a 66. percben duplázták meg előnyüket: Marcelo indítására Benzema csapott le, majd a kapus lába között gurított a hálóba. Ezután sem álltak le a hazaiak, folyamatosan nyomás alatt tartották a Lyon védelmét. A 74. percben Mourinho lecserélte Ronaldót, a portugál helyére Adebayor érkezett.

A csere után két perccel érkezett az újabb találat, Özil fejjel indította Di Mariát, az argentin válogatott játékosa gond nélkül emelt át a kifutó kapuson, ezzel végleg lenullázta a Lyon esélyeit. A Real Madrid a mérkőzést végig irányítva, teljesen megérdemelten jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, ezzel megtörte a 2004 óta tartó “átkot”.

A mérkőzés góljai:

A játéknap másik találkozóján a Chelsea-ben Fernando Torres ezúttal csak a kispadon foglalt helyet a kezdő sípszó pillanatában, Carlo Ancelotti Didier Drogbának és Nicolas Anelkának szavazott bizalmat.

A Köbenhavn már a meccs elején megpróbálkozott hátránya minimalizálásával, a vendégek nem álltak be védekezni, a londoni együttes pedig esélyeshez méltóan rohamozta a dánok kapuját, így élvezetes mérkőzésre volt kilátás.

Úgy tűnt ez a felvezetés Didier Drogba kedvét is meghozta, előbb Ashley Cole-t szöktette nagyszerű ütemben, a két védő között kilépő bekk azonban mellé lőtt. Nem sokkal később megint az elefántcsontparti villant, a tizenhatoson belül, az alapvonalhoz közelítve sarkazott Cole-hoz – egy hátvéd el is feküdt a trükk következtében –, a csapattárs lövés helyett a még ígéretesebb helyzetben lévő Zsirkovhoz passzolt, az orosz azonban csúnyán elbaltázta a ziccert, mellé tekert.

A túloldalon Dame N’Doye veszélyeztetett, szabadrúgása után azonban a kapufán csattant a labda. A félidő utolsó percében egy labdaszerzés után Drogba kísérletezett, de Wiland kapus kezébe emelt.

Fordulás után újfent a hazaiak csatára került gólhelyzetbe, Bosingwa pazar tekerése után azonban senkitől sem zavartatva a kapu mellé lőtt. Kisvártatva Ramires veszélyeztetett, majd Mikel fejelt a lécre – bekezdett a Chelsea rendesen.

Az utolsó bő húsz percre beállt Torres is, első lövése azonban egy védőn megpattanva szögletre vágódott. A labda a folytatásban sem akaródzott a hálóban landolni, így 0-0-ás döntetlen lett a vége, a Chelsea jutott be a legjobb nyolc közé.

Eredmények, Bajnokok Ligája nyolcaddöntők:

Real Madrid – Lyon 2-0 (1-0)
gólszerzők: Marcelo (37.), Benzema (66.), Di Maria (76.)
Továbbjutott: a Real Madrid, 4-1-es összesítéssel.

Chelsea – Köbenhavn 0-0
Továbbjutott: a Chelsea, 2-0-ás összesítéssel.

A BL negyeddöntőjének mezőnye: Tottenham, Schalke 04, Sahtar Doneck, Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Internazionale, Manchester United.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik