Fónagy: a kormány nem tudta, hogy Mészáros Lőrinc bankja hitelezett a spanyol Voxnak

A szélsőjobbos párt a kölcsönt tavalyi választási kampányaihoz kapta. Idén a Vox átlépett a Fidesz által alapított Patrióták Európáért frakcióba.

Vadai Ágnes (DK) kérdezte arról Orbán Viktort, hogy milyen szerepet játszott abban, hogy egy spanyol radikális párt magyar banktól  kaphatott hitelt tavalyi választási kampányaihoz. Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy a Vox – amelynek hat EP-képviselője csatlakozott idén az Orbán-féle Patrióták Európáért képviselőcsoporthoz – korábban nem árulta el, melyik banktól kapott két részletben összesen 9,2 millió eurós (jelenlegi árfolyamon több mint 3,6 milliárd forintos) kölcsönt.

A 2023-as pénzügyi évről szóló éves beszámolóból derült ki, hogy a párt tízéves történetében először tavaly folyamodott bankhitelhez választási kampányai finanszírozásához, A jelentés aláírói – a pénztáros és a pártigazgató – arra panaszkodtak, hogy „az általános választásokra szánt támogatás beérkezésének késedelme miatt kénytelenek voltak meghosszabbítani az egyik hitelt, amelyet a választási kiadások fedezésére kértek”.

A dokumentumból hiányzott minden információ arról, hogy ki és milyen feltételekkel hitelezett, amit a Vox szóvivője azzal magyarázott, hogy nem akartak

hozzájárulni bizonyos bankok démonizálásához, amiért pénzt adtak kölcsön a Voxnak.

A spanyol pártfinanszírozási törvény szerint viszont meg kell jelölni a hitelező intézményt, az odaítélt összeget, a kamatlábat és a törlesztési időtartamot is.

Vadai Ágnes kérdésének benyújtása óta a spanyol szélsőjobboldali párt az El Paísnak elismerte, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank hitelezett. A párt szóvivője szerint azért fordultak a magyar bankhoz, mert spanyol forrásból nem jutottak kölcsönhöz.

A korábban a Vox EP-választási gyűlésének videóban is üzenő Orbán Viktor ezúttal sem felelt az ellenzéki kérdésre. Vadai Ágnesnek Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt írta, hogy a kormány nem is tudott az MBH Bank „esetleges” hiteléről.

A kérdésben hivatkozott esetleges spanyolországi hitelnyújtásról kereskedelmi bank által – mint bármilyen egyéb esetben is – kizárólag üzleti alapon születhetett döntés, melyben a magyar kormánynak semmilyen szerepe nincs, arról információval nem rendelkezik.

2022-ben Marine Le Pen 10,6 millió eurós hitelt kapott elnökválasztási kampányára Mészáros Lőrinc bankjától, az MKB-tól, amely azóta beolvadt a MBH bankba. Le Pen szintén azzal érvelt, hogy francia banktól nem kapott kölcsönt. A Financial Times korábban azt írta, hogy forrásai szerint akkor az MKB Bank vezetése is vonakodott a hitelnyújtástól, ám végül Orbán Viktor akarata érvényesült. Néhány napja a  Bloomberg cikkezett arról, hogy Orbán Viktor a nacionalistáknak nyújtott hitelekkel növeli befolyását az európai szélsőjobbos körökben, ami  ugyanakkor teljesen ellentétes azzal, amit a nemzeti szuverenitásról szokott mondani, az idén megalakított Szuverenitásvédelmi Hivatalnak pedig feladata is, hogy megakadályozza a hasonló külföldi beavatkozást. A magyar miniszterelnök régóta jó kapcsolatot ápol a Vox vezetőjével, akivel már 2021 őszén az Európai Néppárttól jobbra eső pártok összefogásáról egyeztetett Budapesten. Santiago Abascal elkötelezett híve Orbán Viktornak, akiről néhány éve azt mondta: ő tekinthető egyre inkább az új Európa vezetőjének.