A következő élő közvetítés része „Ukrajnában sehol sincs biztonságban senki" – orosz rakéta találhatta el a gyermekkórházat

Két ukrán hadifoglyot lőttek le orosz katonák az ukrán legfőbb ügyész vizsgálatot indított

Miniszterelnöki Sajtóiroda
Miniszterelnöki Sajtóiroda

Két ukrán hadifogoly agyonlövése miatt indítottak vizsgálatot Ukrajnában – közölte Andrij Kosztyin ukrán legfőbb ügyész.

A főügyész az esetet az X közösségi platformon a törvények és az alapvető emberi erkölcs teljes figyelmen kívül hagyásának minősítette, miközben egy videófelvételre hivatkozott, amely az önmagukat megadó ukrán katonák agyonlövését ábrázolja. Ez bizonyíthatja a hadifoglyok megölését.

A főügyész szerint a felvételen jól látszik, hogy az ukrán katonák megadták magukat, és nem tanúsítottak ellenállást, de – mint fogalmazott – a megszállók cinikusan lelőtték a fegyvertelen embereket. Az eset a nyomozás szerint júniusában történt a Zaporizzsja megyei Robotine falu közelében.

Az ukrajnai ügyészség a háborúra vonatkozó nemzetközi jog és szokások megsértése miatt indított büntetőeljárást, amelyet szándékos emberöléssel párosítottak. Oroszország a hírt egyelőre nem kommentálta.

Jurij Belouszov, az ukrán főügyészi hivatal osztályvezetője az MTI szerint februárban azt közölte, hogy 19 büntetőeljárás folyik 45 ukrán hadifogoly megölése miatt.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik