Nagyvilág

Tüntetők ostromolták meg a kenyai parlament épületét, többeket lelőttek

LUIS TATO / AFP
LUIS TATO / AFP

A kenyai parlamentet ostromló tüntetők közül többeket lelőttek kedden a rendőrök, legkevesebb öt halálos áldozatról és több tucat sebesültről lehet tudni, miután erőszakba fulladt az adóellenes demonstráció Nairobiban, írja az MTI.

Az áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeznek. A KTN helyi tévé korábban nyolc ember haláláról számolt be, a Reuters helyszíni tudósítója öt holttestet számolt össze, egészségügyi források viszont tíz halottról adtak hírt. A sebesültek száma 50 fölött lehet.

A helyi tévécsatornákon azt látni, hogy kaotikus a helyzet,

a nairobi parlament lángokban áll, a törvényhozók menekülnek az épületből. Az erőszakossá fajult tüntetés résztvevői a kormány által bevezetni kívánt új adók ellen tiltakoztak. A demonstrálók egy csoportja behatolt a törvényhozás épületébe, ahol a képviselők múlt csütörtökön már második olvasatban is elfogadták a kifogásolt jogszabályt. A rendőrök először könnygázzal és vízágyúkkal próbálták megfékezni a tüntetőket. Miután nem jártak sikerrel, tüzet nyitottak az emberekre.

A helyi sajtó jelentése szerint sűrű könnygázfüst és fegyverropogás közepette a rendőröknek végül sikerült kiűzni a tüntetőket a parlamentből, a képviselőket az épületből kivezető föld alatti alagutakon keresztül menekítették ki. A rendőrségi fellépés idején az internetszolgáltatásban országszerte komoly fennakadások voltak.

Hasonló megmozdulásokon Kenya más városaiban is összecsaptak tüntetők a rendőrökkel, sokan William Ruto államfő távozását követelték.

A demonstrációk napok óta tartanak szerte a kelet-afrikai országban, mert a kormány 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi emelni az adóbevételeket. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a napi megélhetésért. A Nemzetközi Valutaalap szerint ugyanakkor szükséges lenne növelni az állam bevételeit a költségvetési hiány és hitelek fedezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik