Nagyvilág europoli

OLAF: továbbra is csalnak az uniós pénzekkel

Olivier Matthys / MTI / EPA
Ville Itälä, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fõigazgatója a hivatal 2023-as jelentését ismertetõ brüsszeli sajtóértekezleten 2024. június 18-án.
Olivier Matthys / MTI / EPA
Ville Itälä, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fõigazgatója a hivatal 2023-as jelentését ismertetõ brüsszeli sajtóértekezleten 2024. június 18-án.

Hiába jött kevesebb uniós pénz, így is nagy a korrupció és a szabálytalanság az uniós forrásokkal kapcsolatosan Magyarországon – állapította meg az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF a tavalyi évre vonatkozó, most megjelent jelentésében, amit a Népszava szúrt ki. Az OLAF 11 vizsgálatot folytatott nálunk az előző évben és öt esetben tett ajánlást az uniós pénzek visszafizetése érdekében. Ezzel holtversenyben a harmadik helyen állunk, Románia és Bulgária előz meg minket, az olaszokkal holtversenyben. 2022-ben még elsők voltunk, vagyis e tekintetben valamit javult a helyzet.

A lap cikke szerint elsők vagyunk viszont függő ügyeket tekintve, vagyis hogy hány esetben nem hoztak határozatot a hatóságok az eljárás elindításáról 2019. és 2023. között. Összesen 15 ilyen ügy van, ahol nem léptek a hatóságok. Háromban született döntés, egyben ejtették a vádat és kettőben született vádemelés. A jelentés nem tér ki, hogy mely ügyekről van szó.

A Legfőbb Ügyészség kapunknak eljuttatott közleménye szerint ugyanakkor ezzel szemben a valóság az, hogy a jelentésben „függő döntésként” értékelt igazságügyi ajánlások esetében hazánkban minden esetben nyomozás van folyamatban. Azt írják: a „függő döntés” nem arra vonatkozik, hogy az igazságügyi ajánlásról nem született döntés, hanem arra, hogy az igazságügyi ajánlással érintett nyomozásban még nem hozták meg a végső döntést. Az OLAF jelentése ennek megfelelően tér ki arra, hogy azokban az ügyekben, ahol az igazságügyi hatóság döntött, mennyi volt a megszüntetés és mennyi a vádemelés, tették hozzá.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik