Nagyvilág

Joe és Jill Biden szeretetükről biztosították a fegyvertartásért elítélt fiukat, elfogadják a bíróság döntését

Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Hunter Biden sétál fiával, Beau-val és feleségével, Melissa Cohen Bidennel a Delaware-i New Castle-ben lévő Delaware-i Nemzeti Légierő Bázis aszfaltján, miután megérkezett Joe Biden amerikai elnök 2024. június 11-én.
Photo by ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
Hunter Biden sétál fiával, Beau-val és feleségével, Melissa Cohen Bidennel a Delaware-i New Castle-ben lévő Delaware-i Nemzeti Légierő Bázis aszfaltján, miután megérkezett Joe Biden amerikai elnök 2024. június 11-én.

Joe Biden végig távol maradt a tárgyalóteremtől, ahol fia, Hunter Biden ellen fegyvertartáshoz kapcsolódó bűncselekmény vádjával zajlott a tárgyalás, hogy elkerülje annak a látszatát is, hogy beavatkozna a bírósági folyamatba. Miután azonban az esküdtszék kedden bűnősnek ítélte fiát, az amerikai elnök döntésre reagáló bejegyzéséből kiderült a hozzáállása az ügyhöz:

„Én vagyok az elnök, de egyben apa is vagyok. Jill és én szeretjük a fiunkat, és nagyon büszkék vagyunk arra a férfira, akivé vált (…) Nagyon sok család, melynek szerettei küzdöttek a függőséggel, megérti a büszkeség érzését, amikor látja, hogy valaki, akit szeretnek, átlendült a másik oldalra, és ilyen erővel és ellenállással dolgozik a felépülésén”

– idézi az AP hírügynökség.

Hunter Bident három pontban is bűnösnek találta a Delaware állambeli esküdtszék. Két rendben azért ítélték el az elnök fiát, mert 2018 októberében egy Colt revorver megvásárláshoz szükséges űrlap kitöltésekor hazudott, és letagadta, hogy kábítószerfüggő (a médiabeszámolók szerint pontosabban kokainfüggő) lenne, egy rendben pedig azért, mert ezután egy 11 napos időszakban törvénytelenül birtokolta a fegyvert. A három bűncselekményért akár 25 év börtönbüntetés és 750 000 dollárig terjedő pénzbírság is kiszabható. Első körben a bíró döntésén múlik, hogy az elnök fiát börtönre ítélik-e, írja a CBS.

Biden az ítélet után elhagyta Washingtont és a delaware-i Wilmingtonba repült – ahol a család eredetileg lakik –, ahol a reptéren találkozott fiával és feleségével, Melissa Cohen Bidennel, majd megölelte őket. A sajtónak arról beszélt, hogy elfogadja az ítéletet, tiszteletben tartja a bíróság döntését, fia pedig megfontolja, hogy fellebbezzen. Jill Biden first lady, Hunter Biden nevelőanyja, illetve a család több tagja, köztük Valerie Biden, az elnök testvére személyesen is támogatták az elnök fiát a tárgyalás alatt. Joe Biden szerdán hagyja el Delaware állam legnagyobb városát, hogy Olaszországba utazzon a világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7 csoport találkozójára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik