A következő élő közvetítés része Cáfolta a román elnök, hogy kizárnák Magyarországot a NATO Bukaresti Kilencek csoportjából

Lengyelországban és Romániában állomásoztathatják az ukrán légierő F-16-osait

Ukrajna hamarosan hadrendbe lépő F-16-os vadászrepülőgép-flottáját úgy fogja megvédeni az orosz támadásoktól, hogy a harci repülőgépet harmadik országokban állomásoztatják, ahol Oroszország valószínűleg nem fog csapást mérni rájuk – mondta Szerhij Holubcov dandártábornok, az ukrán légierő egyik vezetője a Kyiv Post beszámolója szerint.

A katonai vezető kijelentette, bizonyos számú vadászgép Ukrajnán kívül, biztonságos légibázisokon lesz, a háborús országban lévő repülők ezekre a bázisokra mehetnek karbantartásra, és ebből az állományból tudnak bevetésre is küldeni F-16-osokat. Holubcov tábornok arra is kitért, hogy mindig annyi F-16-ost lesz Ukrajna területén, amennyi pilótája van az ukrán légierőnek.

Holubcov nem árult el részleteket arról, az ukrán F-16-osok milyen NATO-létesítményektől kaphatnak támogatást.

Katonai elemzők szerint Kijev kezdetben legfeljebb négy-hat F-16-ost működtethet, azokat is inkább alacsony kockázatú küldetésekben.

Holubcov szerint a kezdeti F-16-os harci műveletek korlátozottak és kísérleti jellegűek lesznek, a fő cél pedig annak kidolgozása, hogyan lehet a repülőgépet úgy üzemeltetni, hogy veszélybe sodornák az eszközöket, valamint a tapasztalatlan légi- és földi személyzetet. – A repülési műveletek kezdetben valószínűleg olyan légtérben lesznek, ahol a gépeket nem éri el az orosz légierő vagy légvédelem – mondta, majd hozzátette, amint rutint szereznek a gépek használatában, megpróbálnak katonai előnyt szerezni az F-16-osokból.

A NATO legvalószínűbb létesítményei az ukrán repülőgépek támogatására Lengyelországban és Romániában lehetnek a lap szerint.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik