Nagyvilág

Tehervonat ütközött személyvonattal Csehországban, többen meghaltak

Négyen meghaltak szerda este Csehországban, miután összeütközött egy személy- és egy tehervonat.

A CNN információi szerint a szerencsétlenség Pardubice városában, a Prágától keletre fekvő, Brünn és Ostrava felé vezető kiemelt vasútvonalon történt. A RegioJet által üzemeltetett személyvonattal több mint 300 ember utazott, a halálesetek mellett a hírek szerint hárman súlyosabban sérültek. A sérültek többségét ugyanakkor a kiérkező tűzoltóknak és mentőknek a helyszínen elég volt ellátniuk, de több mint huszonöt embert kellett a közeli kórházakba szállítani. A két mozdonyvezető ugyanakkor túlélte a balesetet, csak egyikük sérült meg, ő is könnyen.

Martin Kupka közlekedési miniszter, és Vít Rakusana, az ország belügyminisztere rögtön a helyszínre mentek, ahol a sajtó képviselőinek elmondták, hogy most még túl korai lenne feltételezésekbe bocsátkozni, ezzel együtt megkezdték az eset kivizsgálást. Az MTI jelentése szerint RegioJ etexpresszvonata Prágából a szlovákiai Kassára tartott, amikor a Pardubice Centrum vasútállomáson ütközött a tehervonattal. A személyszállító vonat mozdony utáni első kocsija kisiklott és az oldalára dőlt.

A cseh közszolgálati televíziónak a tűzoltók képviselője azt mondta, hogy a tehervonat veszélyes ipari vegyi anyagot, kalcium-karbidot szállított, de az első két vagon üres volt, így nem indult szivárgás a baleset után.

A hazai menetrendeket is érinti

Csütörtök estig változásokra kell számítani a Prága felől érkező, illetve az arra tartó nemzetközi vonatoknál a csehországi baleset miatt – közölte a Mávinform.

A Metropolitan, Hungária és Metropol EuroCity vonatok a szokásostól eltérő vonatösszeállításban – esetenként étkezőkocsi nélkül – a külföldi szakaszon rövidebb útvonalon közlekedhetnek. A részletes forgalmi rend még kidolgozás alatt van, a Csehországba tartó, illetve onnan érkező utasoknak egyelőre a cseh vasút folyamatosan frissülő tudósítását javasolják (mavinform.hu/cd).

A Brno felől érkező, Szobról 9:38-kor Budapestre továbbinduló Metropolitan EuroCity (EC 271) csak Pozsonytól közlekedik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik