Nagyvilág

Választ a világ legnagyobb demokráciája: India élén maradhat a hindu nacionalista Modi, viszont az ellenzéke meglepően megerősödött

Niharika KULKARNI / AFP
Narendra Modi, India miniszterelnökének és a Bharatiya Janata Párt (BJP) vezetőjének hívei az ő kivágott képeit viszik, miközben az indiai parlamenti választások szavazatszámlálásának eredményét ünneplik Varanasziban 2024. június 4-én.
Niharika KULKARNI / AFP
Narendra Modi, India miniszterelnökének és a Bharatiya Janata Párt (BJP) vezetőjének hívei az ő kivágott képeit viszik, miközben az indiai parlamenti választások szavazatszámlálásának eredményét ünneplik Varanasziban 2024. június 4-én.
Modi karizmája, a jóléti programok és az ügyes propaganda, a szabad média elnyomása nagy szerepet játszhatott az eddigi választások behúzásában.

Úgy tűnik, Narendra Modi hindu nacionalista, populista miniszterelnök sorozatban harmadszor is megnyerheti az általános választást a világ legnépesebb országában.

Az előzetes eredmények szerint viszont nem arat akkora elsöprő győzelmet, mint amire ő, és talán ellenfelei is számítottak.

Kedd délelőttig az összesen 640 millió szavazat felét számolták meg, az előzetes adatok pedig azt mutatták, hogy a Modi vezette Bháratíja Dzsanatá Párt (Indiai Néppárt), azaz a BJP  és szövetségesei 290 képviselőhelyet szereznének az 543-ból, ami a következő öt évben is a kormánytöbbségüket jelentené az indiai parlamentben. Az eredmény azonban visszaesés lenne Modi számára a 2019-es győzelemhez képest: a jelenlegi számok alapján a BJP közel 70 választókerületet veszíthet, mindössze 240 mandátumot szerezne, és csak szövetségeseivel érné el a többséghez szükséges 272 képviselői helyet.

Az előzetes adatok határozottan nem arra a kétharmados többségre utalnak, amit sok exit poll jósolt a világ legnagyobb voksolásának hétvégi szakasza alatt. A miniszterelnök korábbi elmondása alapján a 2019-es 303 BJP mandátumhoz képest 370-nel lett volna elégedett, amihez nem csak a párt által legutóbb is besöpört északi államokat kellene megtartaniuk, hanem a számukra hagyományosan nehezebb terepet jelentő, gazdagabb déli államokban is sikereket kéne aratniuk.

Az ellenzéki INDIA pártszövetség pedig a jelenlegi számok alapján messze felülmúlta a várakozásokat, és tagjai együttesen 234 mandátumot szerezhetnek. A több mint 20 országos és regionális ellenzéki pártból álló szövetség ezen a választáson fogott össze először azzal a céllal, hogy legyőzzék a 2014-óta hatalmon lévő Modit.

Idrees MOHAMMED / AFP

Politikai elemzők szerint Modi karizmája – más megfogalmazásban a körülötte épülő személyi kultusz –, a BJP által hirdetett jóléti programok, és az ügyes propaganda, a szabad média elnyomása nagy szerepet játszott az egymást követő választások behúzásában. Mások szerint Modi ciklusai során az országot egyre élhetetlenebbé tette a növekvő munkanélküliség – ami különösen a fiatalok körében nagy probléma  – és a magas infláció. A miniszterelnököt és a párt vezetőit továbbá régóta keményen bírálják a muszlimellenesség szításával, miközben Indiában a muzulmánok alkotják a második legnagyobb vallási csoportot, több mint 172 millió hívővel.

Modinak tehát valószínű egy erősebb ellenzékkel kell majd szembenéznie a következőkben, mint az elmúlt évtizedben bármikor, az egyértelmű parlamenti többséggel azonban folytathatja hindu nacionalista programját és a gazdasági reformjait. A párt által megcélzott kétharmados parlamenti többség hiányában azonban nem fogja tudni vallási alapon módosítani India világi alkotmányát, ahogyan attól sokan tartottak.

Mindenesetre a szavazatokat továbbra is számolják, egyelőre csak részeredmények érkeznek, az indiai választási bizottság az estéhez közeledve fog hivatalos adatokat közölni, amelyekből később kiderül a választás végeredménye.

(via Guardian, BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik