Nagyvilág

Csak megoldotta a grúz parlament a „külföldi ügynökökről” szóló törvény elfogadását

Davit Kachkachishvili / ANADOLU / Anadolu via AFP
Davit Kachkachishvili / ANADOLU / Anadolu via AFP

Kedden megszavazta a grúz parlament, hogy felülbírálja a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslat elnöki vétóját. Ez az a törvény, amely kritikusai szerint orosz mintára arra kényszerítené a civil szervezeteket és médiatermékeket, hogy idegen hatalom ügynökeiként bélyegezzék meg magukat, ha a bevételük egy részét külföldről érkező támogatásokból szerzik.

Szálome Zurabisvili georgiai államfő már a törvényjavaslat előkerülésekor megígérte, hogy vétóval fog élni, ha oda kerül a sor. Az elnök asszony az ígéretéhez híven megvétózta a törvényjavaslatot. Georgiában az államfőnek azonban lényegében csak ceremoniális szerepe van, így

a vétót az oroszbarát kormánypárti képviselők gond nélkül semlegesíteni tudták a szavazással. Ezzel elhárult az akadály az elől hogy a parlament elnöke aláírja a törvényt.

A szavazást követő beszédében Zurabisvili – aki egyébként ellenzéki összefogást próbál összekalapálni az október 26-i parlamenti választásokra – azt mondta, hogy a kormánypárti törvényhozók az „orosz rabszolgaságot” választották, és arra biztatta az embereket, hogy szavazzák le őket az urnáknál.

A keddi szavazás idején több ezer tüntető gyűlt össze a parlament épületénél, ahol a törvényjavaslat idei – immár második – benyújtása óta a tiltakozások szinte mindennapossá váltak. A rohamrendőrök az elmúlt hetekben könnygázt, paprikasprayt és vízágyút is bevetettek be a népszerűtlen törvényjavaslat miatt tüntetők ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik