Nagyvilág

Az államfő vétója ellenére a georgiai parlament megszavazta az ügynöktörvényt

Giorgi ARJEVANIDZE / AFP
Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

Felülbírálta a georgiai parlamentben a kormánytöbbség kedden a külföldi befolyásról szóló törvény ellen emelt elnöki vétót, és eredeti formájában ismét megszavazta a javaslatot. Szalome Zurabisvili államfőnek a georgiai jogrend értelmében most öt napja van arra, hogy aláírja a törvényt, amennyiben ezt nem tenné meg, úgy azt a parlament elnöke fogja kihirdetni a jogszabályt.

A heves vitákkal kísért voksoláson a kormányzó Georgiai Álom – Demokratikus Georgia egyik képviselője vízzel locsolta le egy ellenzéki párt vezetőjét, aki éppen a szónoki emelvényen beszélt.

A szavazással párhuzamosan a törvény ellenzői tüntettek a parlament épülete előtt. A tiltakozók a bejáratokat nem tudták elállni a rendőri jelenlét miatt. Összetűzések  egyelőre nem voltak a biztonsági szervekkel.

Szalome Zurabisvili május 18-án vétót emelt a vitatott törvényjavaslat ellen, amelynek értelmében azoknak a szervezeteknek, amelyek anyagi forrásaik több mint 20 százalékát külföldről kapják, regisztráltatniuk kell magukat a hatóságoknál. A kormány azzal érvel, hogy a szabályozásra azért van szükség, hogy megállítsák a “káros külföldi szereplőknek” az ország destabilizálására irányuló törekvéseit. Az ellenzék és nyugati diplomaták a törvény elfogadásával kapcsolatban ugyanakkor már korábban is arra figyelmeztettek, hogy hátráltatja a 3,7 millió lakosú kaukázusi köztársaság európai uniós integrációját. A NATO, az Európai Bizottság és az ENSZ is elítélte a törvényt, amely bírálói szerint kísérlet arra, hogy Georgiát Európától Oroszország felé tereljék.

Április 15. óta ellenzéki és civil aktivisták gyűléseket tartanak Tbilisziben a törvény elfogadása ellen. A tüntetések több alkalommal összecsapásokba torkolltak a rendfenntartókkal. A rohamrendőrök paprikasprayt és vízágyúkat vetettek be a grúz parlament előtt tüntetők feloszlatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik