A következő élő közvetítés része Zelenszkij leszögezte, hogy Ukrajna jelenleg nem fontolgat tűzszünetet

Ukrajna jelenleg nem gondolkozik tűzszünetben

Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP
Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP

„Egy tűzszünet ma számunkra nagyon veszélyes” – szögezte le az ukrán elnök a kazah, kirgiz és üzbég tömegtájékoztatási szerveknek adott interjújában, amelyet az Orda.kz kazah portál hozott nyilvánosságra. Zelenszkij szerint az orosz erők a pozícióik megerősítésére használnának ki egy tűzszünetet, ezért egy ilyen megállapodásnak csak akkor lenne értelme, ha a csapatok a határvonalakon tartózkodnának.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök állt elő azzal a kezdeményezéssel, hogy a párizsi olimpiai játékok idejére minden fegyveres konfliktusban hirdessenek tűzszünetet. Tavaly pedig Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mondta azt, hogy hirdessenek tűzszünetet a csapatok mozgatása nélkül, de Kijev ezt elutasította, mondván, hogy Ukrajnának joga van csapatainak és technikájának áthelyezésére saját területén, ha ezt szükségesnek tartja.

Zelenszkij 2022 november közepén 10 pontos béketervet terjesztett elő, és Kijev azóta minden más béketervet elutasított, leszögezve, hogy kizárólag saját békeformulájához ragaszkodik. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő viszont kijelentette, hogy ez a kezdeményezés nem veszi figyelembe Moszkva álláspontját, és véleménye szerint Zelenszkij terve egy újabb próbálkozás az Egyesült Államok részéről egy európai konfliktus kirobbantására.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik