A következő élő közvetítés része Zelenszkij leszögezte, hogy Ukrajna jelenleg nem fontolgat tűzszünetet

Több tucat tisztet vonnak felelősségre az ukránok a rendezetlen visszavonulás miatt

Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP
Vladyslav Musiienko / NurPhoto / AFP

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda vizsgálatot indított az ukrán hadsereg rendezetlen visszavonulása miatt a Harkiv térségében indított orosz offenzíva során – jelentette az Ukrainszka Pravda ukrán hírportál szombaton a hivatalos bírósági regiszter alapján.

A hivatalos dokumentumok szerint a parancsnokok szemére vetik, hogy az ukrán-orosz határ védelmét nem az előírások szerint szervezték meg. A május 10-én kezdődött orosz támadás után az ukrán hadseregnek előretolt állásokat és több falut is ki kellett ürítenie. A hivatalos bírósági regiszter szerint 28 tiszt ellen folyik vizsgálat, az érintettek a 125. dandár, a 415. lövészzászlóalj, a 23. gépesített dandár és más egységek kötelekében szolgálnak. Az orosz offenzíva utáni első visszavonulás után már leváltották az érintett frontszakasz parancsnokát. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója jelentést kért megbízott építővállalatoktól, hogy miért nem a megrendeléseknek megfelelően kivitelezték az erődítményeket.

Az orosz csapatok előrenyomulását csak több nap után sikerült lassítani, és továbbra is súlyos harcok folynak az új fronton. Zelenszkij ugyanakkor pénteken azt mondta, hogy az ukrán hadseregnek sikerült az ellenőrzést visszaszereznie.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik