Nagyvilág

Százezres tömeg özönlött az utcákra a helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raiszi temetésén

MTI
MTI

Szülővárosában, Meshedben eltemették csütörtökön a helikopterbalesetben elhunyt Ebrahim Raiszi iráni elnököt.

A nap folyamán emberek százezrei özönlötték el az ország északkeleti felében található Meshed utcáit, hogy leróják tiszteletüket az elhunyt elnök előtt. Az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint hárommillióan vettek részt a temetésen, független becslés nem áll rendelkezésre.

A koporsót egy teherautóval szállították a meshedi Reza imám mauzóleumába, a síita ország legfontosabb kegyhelyére. Ezrek tartották a magasba Raiszi képmásait és a temetéseken hagyományos fehér virágokat. A mauzóleumot és az utcákat is az elnök portréi, fekete zászlók és síita jelképek díszítették.

Kedd óta az ultrakonzervatív politikustól híveinek tízezrei búcsúztak Tabríz, illetve Kom városokban.

A szerdai gyászszertartást Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette Teheránban, aznap munkaszüneti napot hirdettek. A főváros lakói mobiltelefonjukra üzenetet kaptak, amelyben felszólították őket, hogy vegyenek részt a mártírrá nyilvánított Raiszi gyászszertartásán.

Az IRNA állami hírügynökség szerint 60 ország képviselője jelent meg a temetésen, köztük a tunéziai elnök és a katari emír, Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője, valamint a libanoni Hezbollah síita szervezet kettes számú vezetője Náim Kászem.

Irán ugyanabban a helikopterbalesetben elhunyt külügyminiszterét, Hoszein Amirabdollahiánt Teheránban temették el csütörtökön. Amirabdollahián, Raiszi és a helikopteren velük utazó másik hét személy vesztette életét a vasárnap történt szerencsétlenségben Irán északnyugati részén.

A június 28-ra kitűzött elnökválasztásig az államügyeket Mohamad Mokbar korábbi első alelnök vette át, a diplomáciai tárca irányítását pedig Amirabdollahián hivatalát helyettese, Ali Bakeri-Káni.(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik