A következő élő közvetítés része Norvégia, Spanyolország és Írország is elismerte a palesztin államot

Szankciót fontolgat az USA a Nemzetközi Bírósággal szemben a Netanjahura kért elfogatóparacs miatt

ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP
ashraf amra / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Nemzetközi Büntetőbíróságra (ICC) vetnének ki szankciót az amerikai republikánus képviselők, miután a főügyész elfogatóparancsot kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és védelmi miniszterére a Hamász több vezetőjével együtt. A BBC szerint a demokrata Antony Blinken amerikai külügyminiszter felvetette, hogy együtt fog működni a képviselőkkel az ICC elleni lehetséges szankciók ügyében.

James Risch, a szenátus külügyi bizottságának republikánus vezetője kedden azt kérdezte Blinkentől, támogatná-e a kezdeményezést, miután az ICC „olyan országok dolgába ütné az orrát, amelyek független, legitim, demokratikus igazságszolgáltatási rendszerrel rendelkeznek”. Antony Blinken erre úgy felelt:

Kétpárti alapon szeretnénk együttműködni önökkel, hogy megfelelő választ találjunk. Elkötelezett vagyok ez iránt.

A külügyminiszter egyben „mélységesen elhibázott döntésnek” nevezte, hogy az ICC főügyésze elfogatóparancsot kért Izrael Állam két csúcsvezetőkére.

Karim Khan főügyész azonban nemcsak az izraeli kormányfőre és Joáv Gallant védelmi miniszterre kért elfogatóparancsot, hanem Jahja Szinvárra, az iszlamista szervezet gázai vezetőjére, Mohamed Deifre, a Kasszam Brigádok parancsnokára, valamint Iszmail Haníjehre, a Hamász politikai irodájának vezetőjére is.

A republikánus vezetésű képviselőházban legalább harminchét törvényhozó támogatja a jogszabályt, kevésbé egyértelmű azonban, hogy a demokrata törvényhozók támogatni fogják-e a kezdeményezést.

Az Amerikai Egyesült Államok nem tagja egyébként az ICC-nek, de a Vlagyimir Putyin orosz elnök elleni korábbi elfogatóparancsot határozottan támogatta.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik