A következő élő közvetítés része Putyin szerint Kínában értik csak igazán a háború kiváltó okait

Lemondta spanyolországi útját Zelenszkij

Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP
Vyacheslav PROKOFYEV / POOL / AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki pénteken hivatalos látogatást tett volna Madridban, lemondta spanyolországi látogatását – erősítette meg a spanyol sajtó a spanyol királyi palota által kiadott hivatalos program alapján.

A királyi palota szerda reggel frissítette az uralkodó programját, jelezve, hogy a VI. Fülöp király és az ukrán államfő tervezett találkozója, valamint a Zelenszkij tiszteletére rendezett hivatalos ebéd elmarad, az okok megjelölése nélkül. Az ukrán elnöknek Portugáliába is el kellett volna látogatnia, de a portugál sajtó értesülései szerint valószínűleg ez a látogatás is elmarad. Ukrajna újabb orosz offenzívával néz szembe északon. Moszkva május 10-én indított újabb támadása Harkivot, az ország második legnagyobb városát fenyegeti, amely az orosz határtól mintegy harminc kilométerre fekszik.

Az ukrán hadsereg kedd este bejelentette, hogy az északi front egyes területein, Harkiv térségében vissza kell vonulnia. Vovcsanszkban, a mostani orosz támadás célpontjaként szolgáló legnagyobb városban kritikus a helyzet – ismerte el kedden Tamaz Gambarasvili, a helyi katonai közigazgatás vezetője, aki folyamatos ágyúzásról és harcokról számolt be a város külterületén.

Az ukrán hadsereg vezérkara szerint az oroszok taktikai sikereket érnek el, és mintegy harminc falu áll ellenséges tűz alatt. Mintegy hétezer embert evakuáltak a területről. Ukrajna szerda reggel megkezdte az országszerte előző este bevezetett áramkorlátozás feloldását, amelyet az elmúlt hónapokban az orosz csapások által az energetikai infrastruktúrában okozott károk miatt vezettek be.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik