A következő élő közvetítés része Közel 900 palesztinpárti diáktüntetőt vettek őrizetbe az Egyesült Államokban

Nem csitulnak a békepárti egyetemi tüntetések

Ali Khaligh / Middle East Images / Middle East Images via AFP
Ali Khaligh / Middle East Images / Middle East Images via AFP

Az Associated Press hírügynökség szerint közel 900 diáktüntetőt tartóztattak le az amerikai egyetemeken április 18. óta, amikor a New York-i rendőrség erőszakkal eltávolított egy palesztinbarát tiltakozó tábort a Columbia Egyetemről, ahol a tüntetéssorozat kezdődött.

Azóta tucatnyi egyetem hallgatói állítottak fel táborokat a kampuszokon, hogy így tiltakozzanak Izrael gázai háborúja ellen, amely idáig 34 ezer ember halálát okozta. Azt is követelik, hogy az egyetemek szakítsák meg a kapcsolatot az Izraelnek fegyvereket értékesítő vállalatokkal.

Az Egyesült Államokban a hétvégi összegzések szerint mintegy 200 egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti diákcsoportok.

Csak szombaton mintegy 275 embert tartóztattak le a bostoni Northeastern Egyetemen, a Phoenix-i Arizona Állami Egyetemen, a bloomingtoni Indiana Egyetemen és a St. Louis-i Washington Egyetemen tartott tüntetéseken. A Humboldt Kaliforniai Állami Műszak Egyetem területe a tavaszi szemeszter hátralevő részében zárva tart, miután múlt hét hétfőn a tüntetők elfoglalták az intézmény két nagy előadótermét.

Több egyetem oktatói is kifejezték támogatásukat a diákok mellett, többek között a kaliforniai, a georgiai és a texasi egyetemeken, ahol bizalmatlansági indítványt fogadtak el az egyetem vezetése ellen.

(al-Dzsazíra / AP)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik