A következő élő közvetítés része Utolsó esély Izrael rafahi hadművelete előtt

Izrael hajlandó meghallgatni az Egyesült Államok aggodalmait

Mohamed Szaber / EPA
Mohamed Szaber / EPA

Izrael hajlandó meghallgatni az Egyesült Államok aggodalmait, mielőtt lerohanná Rafah városát – közölte vasárnap John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Washington már korábban egyértelművé tette, nem tudja támogatni a rafahi műveletet megfelelő és hiteles humanitárius terv nélkül.

Biztosítottak bennünket, hogy nem mennek be Rafahba, amíg nem volt lehetőségünk valóban megosztani velük az álláspontunkat és az aggodalmainkat

– mondta John Kirby az ABC-nek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten a Közel-Keletre látogat, és Kirby szerint továbbra is sürgetni fogja az ideiglenes tűzszünetet, amelyet Washington legalább hat hétre szeretne fenntartani. Mint azt korábban megírtuk, a Hamász küldöttsége hétfőn szintén Kairóba látogat, hogy tárgyalásokat folytassanak a lehetséges tűzszünetről.

„Azt reméljük, hogy a hathetes ideiglenes tűzszünet után talán valami tartósabbat tudunk elérni” – jegyzete meg John Kirby hozzátéve azt is, hogy a Gáza északi részébe érkező segélyszállító teherautók száma kezd növekedni.

Az izraeliek elkezdték teljesíteni azokat a vállalásokat, amelyeket Biden elnök kért

– fogalmazott a szóvivő.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik