A következő élő közvetítés része A gázai tömegsírokban talált halottak nagy részét nem sikerült azonosítani

Hamász: Feloszlatná magát a szervezet katonai szárnya, ha Izrael elfogadná a kétállami megoldást

Feloszlatná katonai szárnyát, és politikai pártként működne tovább a Hamász, ha Izrael elfogadná a kétállami megoldást az 1967 előtti határoknak megfelelően – mondta egy szerdai interjúban Halil al-Hajja, a szervezet egyik ismert politikusa.

Halil al-Hajja a Palesztin Törvényhozó tanács tagja, aki másokkal együtt Gázavárost képviseli a testületben.

LOUAI BESHARA / AFP Halil al-Hajja (jobbra) Damaszkuszban tett látogatása során 2022. október 19-én.

Associated Pressnek adott interjúban a politikai vezető elmondta: az iszlamista fegyveres csoport hajlandó ötéves vagy annál hosszabb tűzszünetet kötni Izraellel, és leteszi a fegyvert is, ha a független palesztin állam a feltételeknek megfelelően létrejön. Mindez – hangsúlyozta a hírügynökség – jelentős engedménynek tűnik a korábbiakhoz képest a hivatalosan Izrael elpusztítása mellett elkötelezett militáns csoport részéről.

Az Isztambulban készült interjúban al-Hajja arról is beszélt, hogy a Hamász csatlakozni szándékozik a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, amelyet a rivális Fatah frakció vezet, hogy egységes kormányt alakítsanak Gáza és Ciszjordánia számára. Mint mondta: a Hamász kész volna elfogadni „egy teljesen szuverén palesztin államot Ciszjordániában és a Gázai övezetben, valamint a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatokkal összhangban”, Izrael 1967 előtti határainak megfelelően.

Emlékeztetőül: a legitim Palesztin Hatóság szintén független állam létrehozására törekszik Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és Gázában, vagyis az 1967-es közel-keleti háborúban Izrael által elfoglalt területeken. A kétállami megoldást a világ országainak túlnyomó többsége támogatja, ám a szélsőjobboldali izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu kormánya kategorikusan elutasítja ennek lehetőségét. Így elég valószínűtlen, hogy Izrael fontolóra venne egy ilyen forgatókönyvet.

Al-Hajja az interjúban arra nem tért ki, hogy a kétállami megoldás elfogadása az Izraellel fennálló palesztin konfliktus végét jelentené-e, vagy csak átmeneti lépés lenne.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik