A következő élő közvetítés része Amerikai katonai bázist támadtak az Iránhoz köthető milicisták Szíriában

Támadás ért egy amerikai katonai támaszpontot Szíriában

Delil SOULEIMAN / AFP
Delil SOULEIMAN / AFP

Legalább öt rakétát lőttek ki vasárnap az iraki Zummar városából egy északkelet-szíriai amerikai katonai támaszpont felé. A támadás hírét egy amerikai tisztviselő is megerősítette a Reutersnek, de hivatalos tájékoztatás idáig nem történt. Első hírek szerint a rmelani bázison senki sem sérült meg – a Reuters neve elhallgatását kérő forrása sikertelen rakétatámadásról beszélt.

Február eleje óta ez az első alkalom, hogy amerikai katonai bázist támadnak a régióban.

Az iraki Kataib Hezbollah fegyveresei hétfőn közölték, hogy újraindítják az amerikai katonai támaszpontok elleni támadásokat, miután nem látják a tárgyalások haladását az amerikaiak távozásáról (Washington korábban megígérte, hogy csapataik elhagyják az iraki és a szíriai bázisokat a támadások növekvő kockázata miatt). Az Iránhoz köthető milícia mindezt néhány nappal azután közölte, hogy Mohammed Shia al-Szudani iraki miniszterelnök Joe Biden amerikai elnökkel találkozott a Fehér Házban. „Ami nem rég történt, még csak a kezdet” –mondta az iraki fegyveres csoport, utalva a vasárnapi akcióra.

Szombat éjjel egy másik Irán-barát alakulatnak, a Népi Mozgósítási Erőknek (PMF) otthont adó iraki katonai támaszponton történt robbanás.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik