A következő élő közvetítés része Amerikai katonai bázist támadtak az Iránhoz köthető milicisták Szíriában

Palesztinpárti tüntetés volt a Yale-en és aa Columbián

Delil SOULEIMAN / AFP
Delil SOULEIMAN / AFP

A rendőrségnek kellett beavatkoznia Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen hétfőn, ahol több tucat aktivistát előállítottak, miközben a New York-i Columbia Egyetem online formátumban tart előadásokat a tiltakozások miatt, valamint antiszemita megnyilvánulásokat követően.

A Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetem rendőrsége az intézmény területén tábort vert, Izrael ellen tiltakozó csoport tagjait eltávolította, és mintegy 40-45 embert előállított, köztük több diákot.

A Yale Egyetemen a hétvégén több százan gyűltek össze a többi között azt követelve, hogy a felsőoktatási intézmény szakítsa meg a kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek – a tiltakozók szerint – Izrael számára szállítanak fegyvereket.

A hatóság hétfői közbelépése során több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést. A megmozdulás résztvevői „Szabad Palesztina” feliratú és a Columbia Egyetemen tüntetőkkel szolidaritást vállaló táblákat tartottak fel.
A New York-i Columbia Egyetemen hétfőn is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az internetes távoktatásra.

A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe az ott letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az oktatási intézmény vezetésétől, hogy szakítsa meg bizonyos – Izraelhez kötődő – partnerekkel a kapcsolatokat.

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap elítélte a Columbia Egyetemen történteket, és teljes mértékben elfogadhatatlannak mondta az ottani tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat. A polgármester közölte, hogy New York városának rendőrsége készen áll beavatkozni, ugyanakkor elmondta, hogy egyetemi területen csak az intézmény rendőrségének felkérésére, illetve nagyon indokolt esetben léphetnek közbe.

A Columbia Egyetemen zajló tüntetések zsidóellenes megnyilvánulásaira példaként a polgármester kiemelte: zsidó diákokat transzparenseken a palesztin Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok célpontjaiként tüntették fel. Hozzátette, hogy a megmozdulásokon olyan jelszavak is elhangzottak, mint a „Mi vagyunk a Hamász”, valamint a „Nem akarunk cionistákat!”.

A pészah zsidó vallási ünnep hétfői kezdetét megelőzően a Columbia Egyetem és az intézményhez tartozó Barnard College rabbija arra kérte a zsidó hallgatókat, hogy utazzanak haza, mert az egyetemi biztonsági személyzet és New York város rendőrsége nem tudja garantálni biztonságukat.

Palesztinpárti aktivisták a múlt héten több más amerikai egyetemen is tüntettek. Csütörtökön a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem vezetésének tanácskozását szakították félbe Izrael-ellenes, illetve a palesztinok felkelését – az intifádát – éltető aktivisták.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik