Nagyvilág

Álarcosok állították meg a mexikói kormánypárt elnökjelöltjét, hogy az erőszak visszaszorítását kérjék

MTI
MTI

Álarcos férfiak állították meg a Claudia Sheinbaum mexikói elnökjelöltet szállító autót vasárnap, a politikusnőt pedig felszólították, hogy tegyen lépéseket az ország déli Chiapas államában tapasztalható erőszakkal szemben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Miután megállították a járművet, Sheinbaum a leengedett ablakon keresztül hallgatta az álarcos férfiak mondanivalóját, akik mobiltelefonjaikkal filmezték a beszélgetést. Az elnökjelölt egyikükkel még kezet is rázott, mielőtt továbbment.

A magukat helyi lakosoknak valló férfiak elmondásuk szerint tehetetlennek érzik magukat, és a kormány nem tesz eleget a biztonság megteremtéséért. Sheinbaumot felszólították, hogy amennyiben megválasztják elnöknek, tegyen lépéseket azért, hogy Motozintla de Mendozában, valamint a mexikói-guatemalai határ mentén lévő területen ne uralkodhasson el olyan katasztrofális helyzet, mint más régiókban.

Chiapas államban a Sinaloa és a Jalisco kartell állandó harcot vív a területekért. A bandák folyamatosan próbálják erőszakkal beszervezni a helyi lakosokat, felügyelni az ember-, kábítószer- és fegyvercsempész útvonalakat, ezért több ezer ember kényszerült elhagyni lakhelyét.

Sheinbaum Mexikóváros korábbi polgármestere volt, jelenleg a kormányzó Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) párt elnökjelöltje a június 2-i mexikói választáson. A Chiapas állambeli kampánya során Sheinbaumot a hadsereg és a nemzeti gárda tagjai kísérték.

Sheinbaum később úgy fogalmazott, hogy a nem tartja valószínűnek, hogy az álarcos férfiak bármely helyi bűnszervezet tagjai lettek volna. Majd hozzátette, hogy a találkozás rendkívül furcsa volt, leginkább azért, mert az esetről az Andrés Manuel López Obrador jelenlegi elnök kormányát kritizáló sajtóorgánum számolt be először. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik