Nagyvilág

A kormányzó jobboldal nyerte az előrehozott választásokat Horvátországban

Samır Jordamovıc / ANADOLU / Anadolu via AFP
Samır Jordamovıc / ANADOLU / Anadolu via AFP

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben – közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A részeredmények tükrében

a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 60, az SDP irányította Igazság Folyói nevű koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen a vukovári Ivan Penava polgármester vezette jobboldali konzervatív Haza Mozgalom párt áll 14 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt a jobboldali szuverenista Híd (Most) párt 11 mandátummal, a fővárost vezető Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt 3 mandátummal, a Független Északi Platform 2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátummal.

A horvát parlament 8 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések is hasonló eredményeket jeleztek előre, a legtöbb közvélemény-kutatás a HDZ-t hozta ki győztesnek.

A kormányalakításhoz a HDZ-nek 76 képviselő támogatására van szükség, a mérleg nyelve a Haza Mozgalom lehet. Támogathatják még a kisebbségi képviselők, a három szerb képviselő kivételével, ugyanis Ivan Penava, a Haza Mozgalom elnöke a választások éjszakáján kijelentette: a Független Szerb Demokrata Párt (SDSS) elfogathatatlan számukra.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében hangsúlyozta: pártja zsinórban harmadszor is meggyőzően nyerte a parlamenti választásokat.

Már holnap reggel megkezdjük az új parlamenti többség kialakítását, hogy megalakíthassuk harmadik kormányunkat,

mondta.

Pedja Grbin elismerte, hogy az eredmények nem olyanok, mint amire számítottak. Az SDP elnöke nem beszélt vereségről, és nem gratulált a HDZ-nek a győzelemhez, mivel még nem mondtak le a kormányalakításról. Grbin elmondta, hogy már csütörtökön megkezdik a tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a választások előtt azt mondták, nem lépnek koalícióra a HDZ-vel, hogy kiderüljön, igazak voltak-e a kampányban elhangzott szavak.

Végleges eredményeket csütörtök délután közöl a horvát választási bizottság.

Kapcsolódó
„Analfabéta gengszterek vízipisztolyos puccskísérlete” – súlyos politikai válságba sodródtak a horvátok
A kialakult helyzetet a szembenálló politikai felek egyaránt puccskísérletnek tekintik, igaz, más-más indokkal.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik