A következő élő közvetítés része Izraeli vezérkari főnök: az iráni támadás nem marad válasz nélkül

ENSZ: Több ezer édesanya halt meg a gázai harcok során, 19 ezer gyerek maradt árván

Israeli Army / AFP
Israeli Army / AFP

Több mint hatezer édesanya van a gázai fegyveres konfliktus halálos áldozatai között – ismertette az ENSZ nők jogaival foglalkozó szervezete kedden. A közleményben hozzátették: az októberben kirobbant konfliktus nyomán már 8000 nő vesztette el férjét és 19 ezer gyerek maradt árván.

Egyiptomban tartott videókonferenciáján Susanne Mikhail Eldhagen, a szervezet arab országokért felelős irodavezetője aláhúzta, hogy az özvegységre jutott nők helyzete különösen nehéz, házastársuk elvesztése után ugyanis az egész család ellátásának terhe rájuk hárul, miközben a legutóbbi felmérések szerint nőként nehezebben jutnak élelemhez is. Eldhagen elmondta, hogy bár az élelmiszerhiány az egész Gázai övezetet rendkívül súlyosan érinti, a helyzet különösen szívszorító a frissen szült nők és szoptatós anyák körében.

Rengeteg nő víz és érzéstelenítés nélkül kénytelen világra hozni gyermekét, emiatt pedig nőtt a nemi szerveket érintő megbetegedések és a húgyúti fertőzések száma is

– ismertette a tényeket az ENSZ-tisztviselő.

A videókonferencián felszólalt a Gázai övezetből nemrég visszatért Tess Ingram, az UNICEF szóvivője is, aki a konfliktusban megsebesült gyerekek nagy számára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, naponta körülbelül 70 kiskorú sebesül meg a térségben, a háború kezdete óta pedig a gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint 12 000 gyermekkorú sebesültről tudni. Hozzátette: Gáza lakosságának a fele gyermek, így az izraeli hadművelet során a gyermekek elkerülhetetlenül veszélyben vannak.

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA még március közepén közölte, hogy az elmúlt hónapokban több gyermeket öltek meg a gázai konfliktusban, mint négy év alatt az összes fegyveres konfliktusban az egész világon.

Az UNICEF szintén még márciusban figyelmeztetett, hogy a legkevésbé a kiskorúak képesek megbirkózni az éhinséggel és a betegségekkel: a háború miatt már egymillió fiatal elszakadt otthonától, és mintegy 17 000 kísérő nélküli vagy családjától elszakított gyermeket tartanak számon a gázai konfliktus nyomán.

A gázai egészségügyi minisztérium keddi közlése szerint a háború kezdete óta már több mint 33 800 ember vesztette életét a harcokban. Az utóbbi 24 órában a tárca 46 halottról és 110 sebesültről tud.

(MTI / UN News)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik