A következő élő közvetítés része A héten hatalmas segítséget kaphatnak az ukránok

A héten szavazhat az amerikai kongresszus a 60 milliárd dolláros ukrán csomagról

Michael Reynolds / MTI / EPA
Joe Biden, mögötte Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Mike Johnson, a képviselõház republikánus párti elnöke.
Michael Reynolds / MTI / EPA
Joe Biden, mögötte Kamala Harris amerikai alelnök (b) és Mike Johnson, a képviselõház republikánus párti elnöke.

Hosszú hónapok óta vártak arra az ukránok, hogy megkaphassák az amerikaiak által ígért 60 milliárd dolláros segélycsomagot, és most úgy tűnik elhárul az utolsó akadály: a kongresszus republikánus házelnöke, Mike Johnson úgy nyilatkozott az ABCNews szerint, hogy a héten napirendre tűzi az erről szóló javaslatot. Johnson az Izraelt ért iráni rakétatámadás miatt lépett hosszú halogatás után, az ukránoknak és az izraelieknek nyújtandó összesen 95 milliárd dolláros támogatás egy csomagban szerepel.

– Joe Biden amerikai elnök a hétvégén demokrata és republikánus kongresszusi és szenátusi vezetőkkel, köztük Johnsonnal is egyeztetett, és konszenzus volt köztük, hogy mind Ukrajnának, mind Izraelnek segíteniük kell – mondta el Chuck Schumer a szenátus demokrata vezetője.

A segélycsomag létfontosságú a már lőszerhiánnyal is küszködő ukránoknak, mivel a korábbi kereteket az amerikaiak tavaly év végén kimerítették, így azóta lényegében semmilyen segítséget nem tudtak nyújtani az ukrán haderőnek, miközben az oroszok több fronton is folyamatos támadásokkal próbálják megtörni az ukrán védelmet.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik