Nagyvilág

Az iráni támadás veszélye miatt elrendelték a francia diplomaták családjainak evakuálását

MTI
MTI

Franciaország elrendelte a diplomaták családjainak evakuálását Iránból, miután egyre erősebb a félelem attól, hogy Teherán a következő napokban támadást indíthat Izrael, és/vagy izraeli érdekeltségek ellen.

A brit Guardian szerint Franciaország, az Egyesült Királyság, Kanada és Ausztrália figyelmeztetést adott ki állampolgárainak, hogy ne utazzanak Izraelbe, és az Egyesült Államok is korlátozta az amerikai diplomaták és családtagjaik Izraelbe utazását.

A német Lufthansa légitársaság szombatig felfüggesztette a teheráni és onnan induló járatokat.

Irán megtorlással fenyegetőzött Izrael ellen a szíriai konzulátusukra mért csapás miatt, amelyben a hónap elején a Forradalmi Gárda hét tagja, köztük két tábornok vesztette életét. Izrael közölte, hogy megerősíti a légvédelmét, és szünetelteti a harci egységek szabadságolását.

A francia külügyminisztérium a pénteken kiadott figyelmeztetésben azt tanácsolta az állampolgároknak, hogy ne utazzanak Iránba, Libanonba, Izraelbe és a palesztin területekre. Az X közösségi médiaplatformon közzétett nyilatkozatban közölték azt is, hogy az Iránban dolgozó diplomaták rokonai hazatérnek Franciaországba.

A Wall Street Journal írta meg, hogy Irán megtorló támadásra készül Izrael ellen, a titkosszolgálati források szerint az akció akár ezen a hétvégén is megtörténhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik