Nagyvilág

Külföldi ügynöknek bélyegezné a szlovákiai magyar szervezeteket a szélsőjobboldali szlovák kormánypárt

VLADIMIR SIMICEK / AFP
VLADIMIR SIMICEK / AFP

Benyújtotta a civilszervezetek megregulázására szolgáló javaslatát a szélsőjobboldali szlovák kormánypárt. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javaslata értelmében az évi 5000 eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesülő civilszervezeteknek a neve mellé kell írnia a „külföldi támogatásban részesülő szervezet” megjelölést. Amelyik szervezet ennek nem tesz eleget, arra 5000 eurós bírságot szabhatnak ki, írja a Paraméter.

A törvény azt mondja majd, ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie,

mondta a törvényről tavaly novemberben Robert Fico miniszterelnök.

A civilszervezeteket külföldi ügynöknek bélyegző törvényt – amely vélhetően a koalíciós partnerek, vagyis a Fico-féle Smer és a Peter Pellegrini köztársaságielnök-jelölt vezette Hlas támogatását is megkapja – azokkal a magyar szervezetekkel szemben is alkalmazhatják, melyek Magyarországról kapnak évi 5000 eurónál nagyobb összeget a működésükhöz.

A tervezet ellen több felvidéki magyar politikus is tiltakozik. Mózes Szabolcs, a Szövetség elnökségi tagja szerint a nacionalisták tervezete a szlovákiai magyar szervezeteknek fájna a legjobban, amelyeket így megbélyegezne a szlovák állam.

Amikor erről az egyértelműen káros törvénytervezetről beszélünk, nem mehetünk el amellett, hogy lássuk honnan inspirálódott a kormányunk. Ehhez hasonlót először Oroszország, majd Magyarország vezetett be

– fogalmazott Rigó Konrád (Híd) korábbi kulturális államtitkár, aki nagyon veszélyesnek tartja a javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik