A következő élő közvetítés része Izrael humanitárius folyosót nyitott Gázába az amerikai fenyegetés után

Izrael újranyitja az Erez kaput és az asdódi kikötőt

Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP
Mostafa Alkharouf / ANADOLU / Anadolu via AFP

Benjamin Netanjahu hivatala órákkal az amerikai kormány kritikája után közölte, hogy az izraeli háborús kabinet több döntést is jóváhagyott a Gázába irányuló humanitárius segélyek növelésére. Ideiglenesen engedélyezték az északi Erez kapu újranyitását, amely az október 7-i Hamász-támadás előtt éveken át az egyetlen átkelő volt, ahol az emberek ki- és beutazhattak a területre.

Szintén újranyitják az izraeli asdódi kikötőt, amely mintegy 40 km-re, északra fekszik Gázától. Emellett a hatóságok lehetővé tennék a Jordániából érkező segélyek növelését a Kerem Shalom határátkelőn keresztül, Izrael déli részén.

Csütörtökön az amerikai kormány a háború kezdete óta a legerősebb nyilvános kritikáját fogalmazta meg Izraellel szemben. A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden elnök telefonon tájékoztatta Netanjahút arról, hogy az amerikai támogatás fenntartása azon múlik, hogy Izrael megteszi-e a megfelelő lépéseket a palesztin civilek és segélymunkások biztonsága érdekében.

Hétfő este az izraeli hadsereg véletlenül dróncsapást mért a Gázában tevékenykedő, egyik legnagyobb segélyező szervezet, a World Central Kitchen élelmiszert szállító konvojára, miután több külföldi, köztük egy amerikai-palesztin állampolgár halt meg. Netanjahu erről azt mondta, háborúban előfordul az ilyesmi.

Biden azt is közölte az izraeli kormányfővel, hogy elengedhetetlen az azonnali tűzszünet Gázában.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik