Nagyvilág

Átszakadt egy gát az Ural-hegységben

Aleksander Rubtsov / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP
Aleksander Rubtsov / Cultura Creative / Cultura Creative via AFP
Közel 10 métert emelkedett az Ural folyó vízszintje, víz alatt Orszk óvárosa.

Még pénteken átszakadt az Ural folyó egy gátja, és az oroszországi orenburgi terület második legnagyobb, 230 ezer fős városában, Orszkban az óvárost elöntötte az ár; 711 embert evakuáltak, köztük 210 gyereket.

A helyi katasztrófa-elhárítás közölte, hogy több mint 530 embere dolgozik a helyszínen a lakosok kimenekítésén és a gát megerősítésén a Moszkvától 1800 kilométerre keletre, a kazah határ közelében fekvő városban.

Szombat reggeli beszámolók szerint egyre emelkedik a vízszint, valószínűleg elszigetelődik a környék. Az Ural folyó vízszintje a napokban mintegy 9,3 métert, néhány óra alatt csaknem 3 métert emelkedett, és szombat délelőttre 2 méterrel meghaladta a kritikus szintet.

A terület székhelyén, Orenburgban több mint 300 lakóházat és 750 telket öntött el eddig a megáradt Ural folyó vize – közölte Telegram-csatornáján a város polgármestere, Szergej Szalmin.

A gátszakadás miatt a térségben mintegy 2600 lakóépületet öntött el a víz, 47 hidat és 106 útszakaszt lezártak, 12 településen megszakadt az áramszolgáltatás.

Az orenburgin kívül más uráli régiókban, valamint Kazahsztán határ menti vidékein is áradások pusztítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik