A következő élő közvetítés része Azonnali tűzszünetet követelt Gázában az amerikai elnök

Igen feszültté vált a viszony Lengyelország és Izrael között a Gázában meghalt önkéntes miatt

Brendan Smialowski / AFP
Brendan Smialowski / AFP

Rendkívül feszültté vált a viszony Lengyelország és Izrael miatt, miután egy légitámadás során több, a gázai lakosság segélyezésében részt vevő hét önkéntes meghalt, köztük egy 36 éves lengyel férfi, Damian Soból.

Soból a World Central Kitchen jótékonysági szervezettel élelmiszert szállított palesztinoknak, korábban pedig a szervezet ukrajnai, marokkói és törökországi akcióiban is részt vett. Az elmúlt fél évben egy gázai segélymisszió tagja volt, és a meggyilkolása előtti napokban a közösségi médiában dokumentálta a jótékonysági szervezet tevékenységét.

A lengyel kormány bocsánatkérést és kártérítést követelt az Izrael kormánytól, azonban Izrael lengyelországi nagykövete, Jakov Livne visszautasította a „lengyelországi szélsőjobb és baloldal” kísérleteit, hogy „a támadás során elkövetett szándékos gyilkossággal” vádolják Izraelt. Livne azt is mondta, hogy „az antiszemiták mindig is antiszemiták maradnak, Izrael pedig demokratikus zsidó állam marad, amely a létjogáért küzd. Az egész nyugati világ javára is.”

Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön „felháborítónak” minősítette az izraeli nagykövet megjegyzését, a varsói külügyminisztérium pedig azt mondta, hogy behívják Livnét. Duda nagykövetet „Izrael állam legnagyobb problémájának” nevezte a Lengyelországgal való kapcsolatában.

A hét elején a lengyel ügyészség emberölés miatt nyomozást indított Soból ügyében – olvasható a Guardian összefoglalójában.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik