Nagyvilág

Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant

CNA / AFP
CNA / AFP

Szerdán a Richter-skála szerinti 7,7-es erősségű földrengés érte Tajvant, derült ki a japán meteorológiai intézet méréséből. A katasztrófában négyen életüket vesztették, és legalább 57-en megsebesültek.

Az egész szigeten áramkimaradások vannak, épületek omlottak össze, Dél-Japánban és a Fülöp-szigeteken szökőárveszélyre figyelmeztettek, de ezeket a riasztásokat végül feloldották. Volt, ahol a rengések földcsuszamlást is okoztak. Ez volt a legerősebb földrengés Tajvanon 1999 óta, írja a Guardian.

A földrengés, melynek epicentruma a sziget keleti partvidékén fekvő, népszerű turistacélpont, Hualien közelében volt, 15,5 kilométer mélységben, helyi idő szerint reggel 7 óta 58 perckor kezdődött.

A Reuters szerint legalább 26 épület omlott össze a területen, ennek több mint fele Hualien megyében. Legalább 20 ember rekedt a romok alatt, a mentési munkálatok jelenleg is zajlanak.

A japán meteorológiai ügynökség közlése szerint kisebb szökőárhullámok érték el Okinava déli részét, míg a fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség a tengerparti tartományokban élőket figyelmeztette szökőárveszélyre, egyúttal felszólítva őket arra, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

A világ vezető chipgyártója, a tajvani TSMC a földrengés miatt leállította a termelést. A vonat- és metróközlekedést is felfüggesztették, miután a földrengés utakat és autópályákat rongált meg.

Habár a japánok 7,7-es erősségű földrengésről adtak tájékoztatást, a tajvani hatóságok ezzel szemben 7,2-es erősségű földmozgást mértek. Mindkét esetben a mostani volt az elmúlt 25 év legerősebb földrengése Tajvanon. 1999-ben egy 7,6-os erősségű rengés végzett pusztítást a szigeten: akkor 2400 ember halt meg és tízezren sebesültek meg.

Tajvan tektonikus lemezek találkozásánál fekszik a Dél-kínai-tengeren ezért gyakoriak a földrengések. 2016-ban több mint százan vesztették életüket a sziget déli részén egy földrengésben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik