A következő élő közvetítés része Kijev: Értelmetlen Oroszország követelése a merénylettel kapcsolatban

Reuters: Irán is figyelmeztette az oroszokat, hogy merénylet készül

MTI / EPA / Makszim Sipenkov
Férfi áll a Crocus City Hall kulturális központnál Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én.
MTI / EPA / Makszim Sipenkov
Férfi áll a Crocus City Hall kulturális központnál Moszkva Krasznogorszk nevű nyugati elővárosában 2024. március 24-én.

Irán a márciusi, Moszkva melletti koncertteremben történt mészárlást megelőzően egy nagy „terrorista hadművelet” lehetőségéről tájékoztatta Oroszországot – közölte három, az ügyet jól ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel.

Az elmúlt 20 év legsúlyosabb oroszországi támadásában fegyveresek lövöldöztek automata fegyverekkel a koncertlátogatókra március 22-én a Crocus City Hall nevű rendezvényközpontban, és legalább 144 embert öltek meg az Iszlám Állam által magára vállalt erőszakos cselekményekben.

Az már korábban kiderült, hogy az Egyesült Államok előre figyelmeztette Oroszországot egy valószínű militáns iszlamista támadásra, azonban a Moszkva és Washington közötti bizalmatlanság miatt az oroszok nem vették elég komolyan a figyelmeztetést.

Irán azonban Oroszország szövetségese, így az onnan érkező üzeneteket nehezebb nem figyelembe venni, ráadásul felmerül az orosz biztonsági szolgálatok felelőssége is.

Az egyik forrás a Reutersnek azt mondta, hogy „napokkal az oroszországi támadás előtt Teherán információkat osztott meg Moszkvával egy lehetséges nagy oroszországi terrortámadásról, amelyet az iráni halálos merényletekkel kapcsolatban letartóztatottak kihallgatása során szereztek.

Irán januárban 35 embert tartóztatott le, köztük az Iszlám Állam afganisztáni székhelyű ISIS-K szervezetének egy parancsnokát, akiről azt mondták, hogy kapcsolatban állnak a Kerman városában január 3-án elkövetett ikerrobbantásokkal, amelyekben közel 100 ember halt meg.

Az 1979-es iszlám forradalom óta a legvéresebb iráni merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára. Amerikai hírszerzési források szerint az ISIS-K hajtotta végre a január 3-i iráni merényletet és a március 22-i moszkvai lövöldözést is.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik