Nagyvilág

Mától legálisan füvezhetnek a németek – éjfélkor alaposan meg is ünnepelték Berlinben

Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül
Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance az AFP-n keresztül

Április elsején lépett életbe Németországban az a törvény, amely – feltételekkel ugyan, de – lehetővé teszi a marihuána fogyasztását. A német parlament, a Bundestag még februárban fogadta el 407 igen és 226 nem szavazat ellenében a kannabisz legalizációját.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Németországban április 1-jétől a felnőttek számára engedélyezik a termesztést és bizonyos mennyiségek személyes használatra történő birtoklását:

  • a 18 éven felülieknél nyilvános helyen legfeljebb 25 gramm kannabisz lehet,
  • míg az otthonukban legfeljebb három kannabisznövényt és legfeljebb 50 gramm kannabiszt tárolhatnak legálisan.

Berlinben hatalmas tömeg gyűlt össze vasárnap éjszaka, hogy közösen ünnepeljék a marihuána-fogyasztás dekriminalizálását. Éjfélkor a fiatalok közösen rágyújtottak a füves cigikre, rigmusokat skandáltak és reggae zenére táncoltak.

Photo by Fabian Sommer / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy április 1-jétől beköszönthet a „káosz” Németországban.

Attól tartunk, hogy megerősödik a feketepiac

nyilatkozta a bbc.com-nak Alexander Poitz, a Német Rendőrszakszervezet illetékese.

Július 1-jétől további enyhítések lépnek majd életbe. A nem kereskedelmi célú termesztőklubok számára is engedélyezik a termesztést:

  • a felnőttek számára engedélyezett „termesztési egyesületekben” legfeljebb 500, Németországban lakóhellyel rendelkező tag közösen termeszthet kannabiszt,
  • és azt egymásnak személyes fogyasztásra szállíthatja, tagonként havonta legfeljebb 50 grammot.

Ugyanakkor a marihuána nyilvános fogyasztása továbbra is tilos lesz az iskolákban, a sportlétesítményekben, illetve azok bejáratától légvonalban számított 100 méteres körzeten belül. A sétálóövezetekben este 8 óráig tilos lesz füves cigit szívni, a kannabiszfogyasztáson tetten ért kiskorúaknak pedig részt kell venniük egy prevenciós programban.

A legfeljebb 25 gramm vagy legfeljebb három növény birtoklásáért vagy személyes termesztéséért hozott korábbi ítéletek kérelemre törlésre kerülnek a szövetségi központi nyilvántartásból. Ugyanakkor legkésőbb 18 hónappal a törvény hatályba lépése után a hatóságok el fognak végezni egy értékelést a törvénynek a gyermekek és fiatalok védelmére gyakorolt hatásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik