Nagyvilág

Több mint 400 ezer autót hív vissza a Kia

Photo by KARIM JAAFAR / AFP
Photo by KARIM JAAFAR / AFP

Az Egyesült Államokban a Kia visszahív mintegy 427 ezer darabot a Telluride nevű terepjárójából, miután kiderült, hogy ezek a modellek – egy meghibásodás miatt – a parkolást követően elgurulhatnak – idézi az autógyártó közleményét az ap.news.

Mint írják, a technikai hibáról az amerikai közlekedésbiztonsági szerv (National Highway Traffic Safety Administration) több dokumentumot is közzétett, és ezekből az derült ki, hogy a probléma a 2020 és 2024 között gyártott Telluride SUV-oknál jelentkezett. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ennél a modellnél előfordul, hogy két tengely nem kapcsolódik megfelelően, ami olykor „a jármű nem szándékos elmozdulásához” vezethet – vagyis parkolás után maguktól elindulhatnak, amivel balesetet okozhatnak.

A Kia emiatt végül úgy döntött, hogy visszahívja az összes érintett Telluride-ot. A cég becslése szerint egyébként az érintett városi terepjárók csupán egy százalékánál fordulhat elő a szóban forgó meghibásodás. Feltételezések szerint a járműveket nem megfelelően szerelték össze, és ez okozza a problémát. Mostanáig egyébként nem érkezett jelentés olyan sérülésekről vagy balesetekről, amelyeket ez a hiba okozott volna.

A probléma megoldásaként a márkaszervizekben frissítik az érintett autók elektronikus rögzítőfékeinek szoftverét, valamint ingyenesen kicserélik a sérült középtengelyeket.

Az érintett Telluride-ok tulajdonosait arra kérik, amíg a javítást el nem végzik, az autóikkal úgy parkoljanak le, hogy kiszállás előtt kézzel kapcsolják be a vészféket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik