Nagyvilág

Simán verheti az ellenzék Erdogan pártját a törökországi önkormányzati választásokon

Evrim Aydin / ANADOLU / Anadolu via AFP
Evrim Aydin / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az ellenzék nyerheti a törökországi helyhatósági választásokat, a nagyvárosok többségében legalábbis – ez derült ki a szavazatszámlálás hivatalos adataiból vasárnap este, közép-európai idő szerint este kilenc után.

Törökországban vasárnap tartottak önkormányzati választásokat, az urnazárás után három órával pedig világosan látszik, hogy Recep Tayyip Erdogan vereségre készülhet.

Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester a 2019-es győzelme után most másodszor győzhet Erdogan pártjának jelöltjével, Murat Kurummal szemben, ami komoly lendületet adhat a török ellenzéknek.

A fővárosban, Ankarában – amely egyben az ország második legnagyobb városa – a hivatalban lévő polgármester, Mansur Yavas kevesebb mint három órával az urnazárás után győzelmet hirdetett Erdogan jelöltjével szemben, ami újabb csapást jelent a török elnök politikai formációjára nézve.

A Reuters beszámolója szerint a helyhatósági választások eredményét elemzők akként értékelik, hogy az pontosan kifejezi Erdogan és az ellenzék támogatottságának mértékét. Ami az ilyenkor előforuló incidenseket illeti:

Törökország keleti részén több városban erőszakba fordult a választás: jelentések eddig három ember haláláról szólnak.

A szavazatok 48 százalékos feldolgozottséga alapján

  • Isztambulban 55 százalékkal vezet az ellenzék jelöltje, míg Erogán pártja, az AK polgármesterjelöltje 39 százaléknak örülhet.
  • Ankarábanaz ellenzéki Mansur Yavas 64 százalékkal győzelme biztos tudatában lehet az Erdogan-párti Turgut Altinokkal szemben, aki 31 százalékos támogatottságot élvezett a választók körében.

Az ellenzéki CHP párt a nagyvárosok közül 15-ben, Erdogan pártja, az AK 11-ben szerzett vezetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik